19 Април 2024 г. Петък

България изправена пред сериозен демографски проблем

2012-02-01 16:38:23

Продължаващото застаряване на населението в България е най-сериозният демографски проблем у нас, сочи приетата от правителството актуализация на Националната стратегия за демографско развитие на населението в периода 2012-2030 г.

Документът е с изцяло обновени данни съобразно публикуваните окончателни резултати на НСИ от преброяването на населението към 1 февруари 2011 г.

Като най-остър демографски проблем се очертава продължаващото остаряване на населението, изразяващо се в намаляване на относителния дял на населението на възраст под 15 г. и увеличаване на дела на населението на 65 и повече години, което е пряка последица от етапа на демографския преход, в който се намира България. 

Остаряването се изразява и в непрекъснато нарастване на показателя за средната възраст на населението през последните години, отчитат експертите в документа. 

През 1995 г. средната възраст на населението е била 38,9 г., а през 2010 г. тя достига 41,9 години. 

Според прогнози на Националния статистически институт, към 2050 г. делът на възрастните хора в България ще нарасне до над 30 на сто, което ще доведе до изключително тежки последици върху много публични сфери и много сериозен натиск върху публичните финанси.

Остаряването на населението се отразява тежко върху функционирането на всички социални системи, но най-сериозно е то върху възпроизводството на работната сила и пазара на труда, отчитат експертите.

Общият коефициент на възрастова зависимост за страната е 46,5%. Това означава, че на 100 души в трудоспособна възраст (15-64 навършени години) се падат близо 47 в извънтрудоспособна възраст - под 15 и на 65 и повече години. 

Това съотношение е по-благоприятно в градовете - 41 на сто, в сравнение със селата, където е 63,1 на сто. 

Сериозно спада и т.нар. коефициент на демографско заместване, който показва съотношението между броя на влизащите в трудоспособна възраст (15-19 г.) и броя на излизащите от трудоспособна възраст (60-64 г.). 

За сравнение, през 2001 г. всеки 100 души, излизащи от трудоспособна възраст, са били замествани от 124 млади хора.

След 2008 г. това съотношение сериозно намалява - 100 души, излизащи от трудоспособна възраст, са замествани от 91 млади хора през 2009 г., от 82,  а през 2010 – техният брой спада до 74 души. 

Тези данни показват, че в страната вече е настъпила стагнация в подмладяването и развитието на трудоспособното население, отчитат експертите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати