19 Април 2024 г. Петък

Нови цени на картите и 20 лв. глоба за нередовните в столичния градски транспорт

2012-02-01 07:00:53
Нови цени на картите, както и на техните разновидности. Глобата за нередовен пътник скача двойно от 10 на 20 лева. Цената на билетчето остава 1 лев.

Това се предвижда в четиригодишна стратегия за развитието на градския транспорт на София, която скоро ще бъде предложена на Столичния общински съвет (СОС).

От пролетта се очаква да бъдат премахнати месечните и тримесечни карти за една и две линии, съобщи зам.-кметът по транспорт Любомир Христов, цитиран от БТА.

Предлага се още да отпадне талонът за пет пътувания, билетът за двукратно пътуване в рамките на час, както и петдневната карта за всички линии. В миналото ще отидат и книжните карти, като общината предвижда изцяло преминаване към електронно таксуване.

В програмата е записано и че ще отпаднат месечните, тримесечните и шестмесечни карти за една или две линии, което ще важи и за преференциалните карти за студенти и пенсионери. Месечните за една и две линии ще останат само за учениците. 

Заместител ще бъде единствено съществуващата и в момента карта за всички линии за 50 лева за възрастен. За учениците еквивалентният вариант ще е картата за всички линии за един месец, която стува 20 лева, а за студентите е 21.50 лева.

Новият вариант е семейна карта за 60 лева, която ще важи за родител и ученик за един месец за всички линии.

В момента цената на едномесечната карта за възрастни за една линия струва 23 лева, за две - 40 лева, а за целият градски транспорт цената е 50 лева. Преференциалните карти за ученици за един месец са 9 лева за една линия, за две - 12 лева, а цялата транспортна мрежа - 20 лева.

С промените, ако досега родител и ученик са пътували едномесечно по една линия за общо 32 лева или за два маршрута за общо 52 лева, вече ще трябва да плащат общо 60 лева. Предимството ще е, че ще могат да се возят в целия градски транспорт. Христов не уточни колко ще са засегнатите от тази промяна софиянци.

Спестяване на няколко лева ще има само при родители, които досега са пътували с карта за цялата градска мрежа за 50 лева и дете с карта за два или всички маршрути. 

От Столичната община предвиждат и нов бизнес пакет за картите на работниците във фирми с над 50 души персонал. Това ще става с купуването на годишна карта на цената за 10 месеца, а два ще са бонус, уточни Христов. той не посочи колко би струвала такава карта. 

Въвежда се и карта само за метрото, която ще струва 35 лева за всички(двете) линии. През пролетта ще бъде открито трасето от Младост до "Цариградско шосе", а през август - вторият метродиаметър.

За 2011 г. Столична община дотира градския транспорт официално със 104 млн. лв. Сега почти всеки десети пътник в градския транспорт в София пътува без билет, твърдят местните власти. На всеки 100 души в градския транспорт 36 пътуват с билет, а 54 - с карта, останалите - гратис.

Безплатно в градския транспорт пък се возят всички служители на Министерството на вътрешните работи (МВР), ДАНС, органите по контрол на Закона за движение на пътищата, ветераните от войните, депутатите и всички общински чиновници.

След няколко седмици Центърът за градска мобилност ще пусне калкулатор на сайта си, с който всеки ще може да изчисли каква част от месечния му бюджет ще отива за градския транспорт.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати