Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Май 22
Начало arrow Технологии arrow Парламентарната опозиция против споразумението АСТА

Парламентарната опозиция против споразумението АСТА

  Print E-mail
2012-02-01 06:50:58
източник: dnes.bg

Парламентарната опозиция се обяви против ратификацията на споразумението АСТА срещу фалшифицирането в интернет, подписано тайно миналата седмица в Токио от българския посланик, пише в. "Сега". ДПС, СДС и "Атака" призоваха премиера и правителството незабавно да оттеглят подписа си под споразумението.

"Дума" предупреждава за масови протести срещу ограниченията за торент сайтовете. Само за два дни в социалните мрежи 9000 души категорично заявяват готовност за шествия и митинги. Други 2600 казват, че може би също ще се включат в протестите, които за момента се планират на 11 февруари в София.

Посолството в Мексико остава, отваряме в Ирак, или в Саудитска Арабия, съобщава в интервю за "24 часа" министърът на външните работи Николай Младенов. "В момента има нарастващ интерес на българския бизнес към Ирак поради сравнителното успокояване на обстановката там, а и поради факта, че Ирак стана по-достъпен за България, защото има повече полети от Европа. Ако българският бизнес стъпи по-сериозно, тогава и българската държава трябва да е там, за да го подкрепя"Потенциалът за страната ни е огромен - в земеделието, износ на земеделски продукти, енергетиката, строителството и в много други сектори, развити в България."


В интервю за "Стандарт" Алекс Алексиев, научен сътрудник в института "Хъдсън", заявява, че не можем да очакваме особено много от тази визита. "Идването до България, вероятно само за няколко часа, е по-скоро куртоазна визита, което не значи, че е без значение. Винаги когато държавният секретар на Америка посещава една малка държава, това е важно събитие. Какви теми ще бъдат засегнати, не мога да ви кажа, но е логично да се предположи, че те ще включат НАТО, проблемите на еврозоната, Евросъюза, както и специфичните проблеми на региона. Енергийната тематика сигурно ще бъде част от разговорите най-малко поради това, че в Америка след речта на Обама, в която той обеща пълна подкрепа за развитието на всички енергийни ресурси, включително шистовия газ, енергетиката става централна политическа тема", отбелязва Алексиев.

Двадесет и пет страни от Европейския съюз, включително България, ще подпишат през март пакт за балансирани бюджети и таван на публичния дълг. Това е водещият икономически акцент в днешния печат. Извън междуправителственото споразумение засега остават Обединеното кралство и Чехия. Освен текста на пакта, държавните и правителствените ръководители от ЕС приеха и договор за постоянен европейски спасителен фонд - Европейски механизъм за стабилност - който трябва да влезе в сила през юли тази година, уточнява "Труд".

Премиерът Бойко Борисов размаха пръст на Холандия заради бариерата, която постави пред България и Румъния за влизане в Шенген, пише "Монитор". Това стана по време на извънредното заседание на европейските лидери за пакта за финансова стабилност на ЕС в Брюксел в понеделник вечер. Пред Европейския съвет българският премиер изтъкнал, че Холандия е създала лош прецедент, който ще има много тежки последствия оттук нататък за Европейския съюз като цяло при вземането на каквито и да било решения.

"Ако Берлин и Париж подхванат нашите 10 процента..." е озаглавен анализът в "24 часа". Подкрепяйки фискалния пакт, българското правителство показва ангажимент за разумна бюджетна политика, но все още не виждаме ангажимент за важните реформи, подчертава авторът на текста Светла Костадинова. "Истинската пенсионна реформа не е започната вече трета година от този мандат, здравната дори не е обсъждана по същество, а административната се изчерпва със закриването на няколко структури /е-правителство едва сега се задвижи/. Без реформи дори и фискалният пакт на европейско ниво няма да ни направи по-богати и конкурентни. Все пак той е добра основа, върху която нашите управляващи могат да бъдат истински реформатори",  обобщава Костадинова.

БСП е категорично против намерението на финансовия министър Симеон Дянков за използването на Сребърния фонд. Това обяви лидерът на социалистите Сергей Станишев, цитиран на страниците на "Дума". Министърът предлага парите, с които след 2020 г. трябва да се покрива дефицитът в държавната пенсионна система, да се инвестират в български държавни ценни книжа /ДЦК/, което сега е забранено.

Според челото на "24 часа" поне на 105 000 домакинства в София им е начислено потребление на парно за декември с 50 процента повече от миналата година. Това показва анализ на "Техем", която отчита около 60 на сто от уредите в столицата. Като се добавят и абонатите на другите топлинни счетоводители, то бройката на хората с надути сметки ще стане доста по-голяма, коментира вестникът.

В интервю за "Монитор" Георги Колев, председател на ВАС, коментира казуса "Ангел Марин"

"Неквалифицирани лекари правят пластични операции", е водещото заглавие за "Дума". Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия алармира, че медиците поставят гръдни импланти без необходимата квалификация. Във всички големи градове има такива хирурзи, твърдят от асоциацията.

Още две фирми - холандска и германска, освен френската PIP, продават опасни силиконови гърди, предупреждава "Монитор". Имплантите се търгуват и в интернет, включително и у нас. Изделията са на холандската фирма "Рофил медикал", но капсулите им са напълнени с технически силикон, купен от скандалната френска фирма, разясни специалистът. 

Водещата новина на "Преса" също е със здравен акцент. Според ежедневника черният пазар на сурогатни майки в България е в разцвета си. Кризата кара млади жени да си сложат цена 10 000 лева, срещу които да износят чуждо дете и да престъпят сега действащите забрани. 

В Антарктида е по-топло, отколкото в София, а температурите на Южния полюс не падат под минус 6 градуса, тъй като в момента е лято, пише под глава "Монитор". Това коментира Христо Пимпирев, председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт. В Кнежа вчера градусите паднаха до минус 29, а в столицата бяха отчетени температури от 25 градуса под нулата.

Във водещото си заглавие "Капитал Daily"Труд". От четвъртък ще започне бързо затопляне и в събота температурите ще са около и над 0 градуса.

Пред "Телеграф" Кирил Русев, директор на Планинската спасителна служба, дава съвети как да се предпазим от студа в планината. "Хубаво е да имаме зареден GSM, който да стои близо до тялото, във вътрешния джоб, а не отвън", отбелязва Русев.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Технологии
  Новини През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ...
  Новини Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирми в IT ...
  Новини Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руската ...
  Новини Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на ...
  Новини Шерил Сандберг. снимка: Ройтерс - В отговор на доказателства, че нейни инструменти са позволили реклами да бъдат насочени към потребители, които са използвали расистки коментари или реч на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?