20 Април 2024 г. Събота

Парламентарната опозиция против споразумението АСТА

2012-02-01 06:50:58

Парламентарната опозиция се обяви против ратификацията на споразумението АСТА срещу фалшифицирането в интернет, подписано тайно миналата седмица в Токио от българския посланик, пише в. "Сега". ДПС, СДС и "Атака" призоваха премиера и правителството незабавно да оттеглят подписа си под споразумението.

"Дума" предупреждава за масови протести срещу ограниченията за торент сайтовете. Само за два дни в социалните мрежи 9000 души категорично заявяват готовност за шествия и митинги. Други 2600 казват, че може би също ще се включат в протестите, които за момента се планират на 11 февруари в София.

Посолството в Мексико остава, отваряме в Ирак, или в Саудитска Арабия, съобщава в интервю за "24 часа" министърът на външните работи Николай Младенов. "В момента има нарастващ интерес на българския бизнес към Ирак поради сравнителното успокояване на обстановката там, а и поради факта, че Ирак стана по-достъпен за България, защото има повече полети от Европа. Ако българският бизнес стъпи по-сериозно, тогава и българската държава трябва да е там, за да го подкрепя"Потенциалът за страната ни е огромен - в земеделието, износ на земеделски продукти, енергетиката, строителството и в много други сектори, развити в България."


В интервю за "Стандарт" Алекс Алексиев, научен сътрудник в института "Хъдсън", заявява, че не можем да очакваме особено много от тази визита. "Идването до България, вероятно само за няколко часа, е по-скоро куртоазна визита, което не значи, че е без значение. Винаги когато държавният секретар на Америка посещава една малка държава, това е важно събитие. Какви теми ще бъдат засегнати, не мога да ви кажа, но е логично да се предположи, че те ще включат НАТО, проблемите на еврозоната, Евросъюза, както и специфичните проблеми на региона. Енергийната тематика сигурно ще бъде част от разговорите най-малко поради това, че в Америка след речта на Обама, в която той обеща пълна подкрепа за развитието на всички енергийни ресурси, включително шистовия газ, енергетиката става централна политическа тема", отбелязва Алексиев.

Двадесет и пет страни от Европейския съюз, включително България, ще подпишат през март пакт за балансирани бюджети и таван на публичния дълг. Това е водещият икономически акцент в днешния печат. Извън междуправителственото споразумение засега остават Обединеното кралство и Чехия. Освен текста на пакта, държавните и правителствените ръководители от ЕС приеха и договор за постоянен европейски спасителен фонд - Европейски механизъм за стабилност - който трябва да влезе в сила през юли тази година, уточнява "Труд".

Премиерът Бойко Борисов размаха пръст на Холандия заради бариерата, която постави пред България и Румъния за влизане в Шенген, пише "Монитор". Това стана по време на извънредното заседание на европейските лидери за пакта за финансова стабилност на ЕС в Брюксел в понеделник вечер. Пред Европейския съвет българският премиер изтъкнал, че Холандия е създала лош прецедент, който ще има много тежки последствия оттук нататък за Европейския съюз като цяло при вземането на каквито и да било решения.

"Ако Берлин и Париж подхванат нашите 10 процента..." е озаглавен анализът в "24 часа". Подкрепяйки фискалния пакт, българското правителство показва ангажимент за разумна бюджетна политика, но все още не виждаме ангажимент за важните реформи, подчертава авторът на текста Светла Костадинова. "Истинската пенсионна реформа не е започната вече трета година от този мандат, здравната дори не е обсъждана по същество, а административната се изчерпва със закриването на няколко структури /е-правителство едва сега се задвижи/. Без реформи дори и фискалният пакт на европейско ниво няма да ни направи по-богати и конкурентни. Все пак той е добра основа, върху която нашите управляващи могат да бъдат истински реформатори",  обобщава Костадинова.

БСП е категорично против намерението на финансовия министър Симеон Дянков за използването на Сребърния фонд. Това обяви лидерът на социалистите Сергей Станишев, цитиран на страниците на "Дума". Министърът предлага парите, с които след 2020 г. трябва да се покрива дефицитът в държавната пенсионна система, да се инвестират в български държавни ценни книжа /ДЦК/, което сега е забранено.

Според челото на "24 часа" поне на 105 000 домакинства в София им е начислено потребление на парно за декември с 50 процента повече от миналата година. Това показва анализ на "Техем", която отчита около 60 на сто от уредите в столицата. Като се добавят и абонатите на другите топлинни счетоводители, то бройката на хората с надути сметки ще стане доста по-голяма, коментира вестникът.

В интервю за "Монитор" Георги Колев, председател на ВАС, коментира казуса "Ангел Марин"

"Неквалифицирани лекари правят пластични операции", е водещото заглавие за "Дума". Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия алармира, че медиците поставят гръдни импланти без необходимата квалификация. Във всички големи градове има такива хирурзи, твърдят от асоциацията.

Още две фирми - холандска и германска, освен френската PIP, продават опасни силиконови гърди, предупреждава "Монитор". Имплантите се търгуват и в интернет, включително и у нас. Изделията са на холандската фирма "Рофил медикал", но капсулите им са напълнени с технически силикон, купен от скандалната френска фирма, разясни специалистът. 

Водещата новина на "Преса" също е със здравен акцент. Според ежедневника черният пазар на сурогатни майки в България е в разцвета си. Кризата кара млади жени да си сложат цена 10 000 лева, срещу които да износят чуждо дете и да престъпят сега действащите забрани. 

В Антарктида е по-топло, отколкото в София, а температурите на Южния полюс не падат под минус 6 градуса, тъй като в момента е лято, пише под глава "Монитор". Това коментира Христо Пимпирев, председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт. В Кнежа вчера градусите паднаха до минус 29, а в столицата бяха отчетени температури от 25 градуса под нулата.

Във водещото си заглавие "Капитал Daily"Труд". От четвъртък ще започне бързо затопляне и в събота температурите ще са около и над 0 градуса.

Пред "Телеграф" Кирил Русев, директор на Планинската спасителна служба, дава съвети как да се предпазим от студа в планината. "Хубаво е да имаме зареден GSM, който да стои близо до тялото, във вътрешния джоб, а не отвън", отбелязва Русев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати