19 Април 2024 г. Петък

Борисов да се откаже от ACTA, зоват от СДС

2012-01-31 20:35:17

СДС настоява правителството и лично премиерът Бойко Борисов да оттегли подписа си от международния договор АСТА - търговско споразумение за борба с фалшифицирането, обяви лидерът на СДС Мартин Димитров. 

Споразумението е било одобрено през ноември на заседание на кабинета, а този месец е подписано от посланика ни в Япония.

„Всички знаем кога премиерът Борисов играе с „тигрите“ от Бистрица, колко гола е вкарал и с колко е спечелил, тъй като винаги печели мачовете. Как обаче може да не знаем кога е подписал това споразумение?“, попита синият лидер Мартин Димитров. По думите му това споразумение ще води към тотална цензура в интернет.

„Цветан Цветанов ще използва това споразумение за допълнително налагане на полицейщина“, смята Мартин Димитров.

„Вече Цветанов и неговите приятели Намерихме един филм или една песен, която е със съмнителни авторски права“, обясни лидерът на сините.

„Всички мерки, които управляващите искаха да наложат чрез Закона за електронните съобщения за масово полицейско следене и подслушване, сега ги прекарват през задната врата. Приемат го, за да се ползва срещу свободата на словото в интернет“, каза Димитров.

АСТА се изготвя повече от три години по инициатива на развлекателната индустрия. Споразумението предлага засилено международно сътрудничество, с което да се създадат законови стандарти за опазване правата на интелектуалната собственост. С две думи - ограничаване действията на интернет пиратството.

„Зад така обявените цели на АСТА обаче стоят други намерения. Според редица експерти замаскирано като търговско споразумение, то се превръща в изключителен инструмент за контрол и тотален надзор върху интернет“, посочиха от СДС.

Според партията сериозно притеснение идва и от задължението доставчиците на интернет да докладват каква информация се обменя в мрежата, независимо дали се отнася за музика, филми, книги или други данни, които са обект на авторски права.

Ако обменът на данни не бъде прекратен, доставчикът или потребителят могат да бъдат глобени, а при системно нарушение пратени в затвор.

Междувременно от "Атака" внесоха в Народното събрание предложение парламентът да задължи правителството да се оттегли от подписаното споразумение.

Според партията на Волен Сидеров решението на МС е взето без каквито и да е дебати и доводи, което представлява заплаха за основните конституционни и законови права и свободи на гражданите за сметка на печалбите на големите корпорации.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати