27 Април 2024 г. Събота

Храните ни пълни с лекарствени вещества, давани на животни

2010-08-02 23:33:09

Ветеринарните лекари алармираха за занижен контрол върху използването на лекарствени продукти, които се прилагат на селскостопански животни.

В месото, млякото, яйцата и останалите животински продукти се натрупват остатъчни вещества от лекарствата, които водят до заболявания при хората, обявиха на пресконференция от Българския ветеринарен съюз (БВС)

Освен това остатъчните антибиотици в животинските продукти могат да предизвикат резистентност към някои лекарствапри хората. По данни на СЗО 60% от болестите са общи за хората и животните, а 75% от заболяванията се предават отживотни на хора в следствие на заразени животински продукти.

Според изследване България е на второ място в света след Виетнам по резистентност на антибиотици от най-ново поколение, което е следствие от остатъчните лекарствени вещества в животинските продукти и липсата на контрол.

Туберколоза, антракс, бурцелоза, бяс, грип, настинки, кожни инфекции са най-често срещаните заболявания, общи за животните и хората, предупредиха ветеринарите и допълниха, че тези болести при хората се получават в следствие набезконтролното използване на лекарства за животните.

Според практикуващите ветеринарни лекари в България имадобра законодателна система, но контролът по спазването й е силно занижен. Всеки фермер може сам да купи без рецепта лекарства, с които да лекува животните, а ветеринарните лекари влизат във фермите само когато са повикани.

Освен това проблем е и че фермерите не могат сами да избират ветеринарите, които да се грижат за животните, тъй като специалистите работят на териториално разпределение.

Председателят на БВС Йордан Бойчев обяви, че това е силно обезпокоително, тъй като самите ветеринари нямат информация кое животно с какъв препарат е лекувано.

Той допълни, че в България няма и оборудвани лаборатории, които да следят за остатъчни лекарства в животинските продукти. Тази липса на строг контрол и информация води до липса на т.нар. фармакологична бдителност - проследяването на продукта от фермата до вилицата, обясниха ветеринарите. Не може да се проследят остатъчните количества токсини, антибиотици и хормони, които остават в млякото, месото и яйцата.

Ветеринарните лекари обявиха, че според изследване България е на второ място в света след Виетнам по резистентност на антибиотици от най-ново поколение, което е следствие от остатъчните лекарствени вещества в животинските продукти и липсата на контрол.

Лекарите са категорични, че в най-скоро време трябва да имазаконодателна реформа, която точно да дефинира отношенията ветеринарен лекар - фермер. Според ветеринарите докато тази връзка между лекар и фермер е разкъсана не може да се говори за безопасност на храните.

Д-р Ангел Ангелов обясни, че при изготвянето на нова нормативна уредба трябва да има съгласуване между Министерството на земеделието и храните, фермерите и ветеринарните лекари. Той посочи, че такъв диалог в момента няма и ветеринарите често разбирали от медиите за някои от законовите промени.

Държавната ветеринарна администрация в момента се опитва да прикрива наличието на изключително опасни болести по животните, които са заразни и за хората.

Според д-р Ангелов ветеринарите трябва да подтикват институциите даподготвят реформа, която да бъде дискутирана с всички съсловни организации. Ветеринарите обявиха, че са готови да дадат своята подкрепа за промени в закона и допълниха, че ще бъдат критични, за да се гарантира прозрачност.

Освен това ветеринарите ще търсят и помощ от европейските структури за по-добър резултат на една евентуална реформа.

В България се отглеждат 260 хил. говеда, които се контролират от 2300 служители на ветеринарната администрация, посочиха специалистите. Според тях обаче държавната ветеринарна администрация в момента се опитва да прикрива наличието на изключително опасни болести по животните, които са заразни и за хората.

Прехвърлянето на задълженията по надзора и имунизациите от практикуващите ветеринари към ветеринарната администрация ще доведе до нулева информираност на населението, алармираха още специалистите.

Именно поради тази причина те за втори път се обръщат сотворено писмо към премиера Бойко Борисов, с което искат съдействие за решаването на въпроси, засягащи ветеринарите и тяхната практика.

В писмото те са предупредили и за законодателни инициативи, които ще доведат до опорочаване на надзора и контрола на заболяванията по животните, което може да бъде предпоставка за избухването на епизоотии.

Ветеринарите посочиха, че от 2 месеца чакат за регулярна среща с министър Мирослав Найденов, но малко преди пресконференцията той им е обещал среща до края на седмицата. Те посочиха още, че имат готовност за ефективни протестни действия, ако не бъдат чути.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати