26 Април 2024 г. Петък

БСП се опълчи на идеите на Дянков за Сребърния фонд и БЕХ

2012-01-31 14:32:06

БСП ще се противопостави на заявките на министъра на финансите Симеон Дянков да използва Сребърния фонд и за приватизация на 25% от Българския енергиен холдинг, съобщи на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев.

Според него идеята на Дянков по отношение на Сребърния фонд е много рискова и безотговорна. Министърът предлага парите, с които след 2020 г. трябва да се покрива дефицитът в държавната пенсионна система, да се инвестират в български държавни ценни книжа (ДЦК), което сега е забранено.

Станишев коментира, че фискалният резерв е спаднал от 8,2 милиарда до 4,3 милиарда лева и две и половина години това правителство покрива бюджетни дисбаланси с наследството на предишния кабинет.

"Какво решение предлага Дянков - да се потроши каквото е останало от резерва, защото по закон Сребърният фонд е част от резерва, и това са 1,8 млрд. лева", коментира лидерът на БСП.

Възможно е тези пари не да натрупат лихва, а да "изгори" главницата и пенсионната система да се изправи пред сериозно изпитание, предупреди Станишев.

"Това правителство системно ограбва държавните предприятия. Първо иззема техния дивидент в бюджета. Просто се конфискуват техни средства, за да се кърпят дупки в бюджета. После се минава на бърза приватизация на ниски цени на ключови държавни участия в икономиката", посочи соцлидерът.

"Така беше с "Булгартабак", такова е намерението и за "Товарни превози" на БДЖ – най-важната и печеливша дейност на БДЖ. Така се подхожда и към Български енергиен холдинг. Пак с мотива, че нямат пари", допълни Станишев.

Според него това е "игра със стратегически негативни последици за България". Той напомни, че БЕХ, както и БДЖ са в забранителния списък за приватизация.

По повод изслушването във вътрешната комисия на представители на МВР, Станишев коментира, че от изявите на вътрешния министър става ясно, че няма намерения де се промени политиката в сектора за сигурност. Според лидера на БСП сме свидетели само на козметични мерки, които да притъпят общественото внимание.

"Не виждам основание да участваме в такъв театър", каза още Станишев по повод инициативата на ГЕРБ да създадат парламентарна комисия заради полицейското насилие.

Според него тази комисия ще е само за отбиване на номер от страна на мнозинството.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати