16 Април 2024 г. Вторник

Законопроект въвежда "абсолютна необходимост" при употреба на оръжие

2012-01-31 12:58:54
Предстоят законодателни промени, свързани с въвеждането на стандарт "абсолютна необходимост" при употреба на оръжие и помощни средства от служителите на МВР. Това заяви зам.-министър Веселин Вучков при представянето на реформата в МВР и предстоящото преструктуриране на ведомството.

Промяната ще бъда направена във връзка с над 30 дела срещу България, спечелени в Страсбург за неправомерна употреба на оръжие. Този текст се възпроизвежда в Закона за МВР периодично. Макар делата да се отнасят до период отпреди 2004 г., очевидно, че сегашният текст на закона създава проблем.

Финализирахме текстовете, които ще предложим на Народното събрание. Ще се опитаме да убедим депутатите, че е необходимо да коригираме текстовете, така че да въведем този изискуем от европейската конвенция стандарт", обясни още Вучков.

Министерството на вътрешните работи е реализирало стъпка по стъпка всичко, заложено в предизборната програма на ГЕРБ в сектор "Сигурност".

Реформата е била "добре планираната и поетапно извършена"

Така министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и министърът на финансите Симеон Дянков обобщиха свършеното във вътрешното ведомство от началото на мандата на правителството "Борисов".

Двамата благодариха един на друг за съвместната работа. Докато Цветанов презентираше, на няколко пъти получи одобрителни кимания от Дянков, който следеше изказването му. Според финансовия министър МВР е едно от четирите министерства отличници по отношение на реформата, въпреки че "в реално отношение от 2007 до 2012 г. бюджетът на МВР е спаднал с около 20%".

В прегледа за последните две години Цветанов не пропусна сравненията с предишното правителство (даде за пример договора за изработването на личните документи), повтори, че твърденията за най-големия бюджет на министерството му са спекулации, и обяви, че предстои последната
стъпка от реформата - сливането на Главна дирекция "Охранителна полиция" с Главна дирекция "Криминална полиция" в "Национална полиция", което ще доведе до по-добрата оперативност и координираност.

Обсъжда се възможността министърът на вътрешните работи и главният секретар на МВР 

да награждават служителите с "Обявяване на благодарност" и парична сума


според възможностите. В момента тази награда е съпроводена с допълнителен отпуск 3-5 дни. "Тези, които работят, трябва по някакъв начин да бъдат стимулирани, това е оценка за реално свършена работа", смята Цветанов.

Той представи и усвоените европейски средства. В периода 1 януари 2007 г. – 30 юни 2009 г. те са били над 71 млн. лева, а от 1 юли 2009 г. до 31 декември 2011 г. – над 231 млн. лева. Одобрените средства за периода следващата година са 111 241 020 лева.

Министърът представи и структурата на МВР. Той посочи, че има по-добра координация с обединяването на "Гражданска защита" и противопожарната служба в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". Преструктуриран е и сградният фонд.

Цветанов си пожела да дойде време на икономически подем, за да има по-справедливо заплащане не само в МВР, но и в останалите министерства. Той заяви, че около 10 000 евро годишно са необходими за издръжката на един полицай в България. В страните от ЕС средно тя е не по-малко от 20 000 евро.

Министърът поясни, че тези 3000 щатни бройки, предвидени за съкращаване от 1 февруари, реално вече са съкратени и този процес е направен плавно. Утре правителството само ще приеме решението и така щатът на МВР ще стане 55 170 души. "В момента не е необходимо да съкратим физически служители в МВР. Това са вътрешна оптимизация в структурите и пренасочване на дейности там, където има най-голяма необходимост", обясни министърът.

Според него това е целта на реформата – "назначаванията, конкурсите, които са обявени, 80% говорим за конкурси, които са за полицаи, пожарникари. Ако ние бяхме действали по начин, по който беше действало предишното правителство - напуснали 6900, назначени 6000, без никаква оптимизация на структурите, нямаше как днес да кажем, че ще съкратим 3000 щатни бройки", каза Цветанов.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати