20 Април 2024 г. Събота

Без Великобритания и Чехия в пакта за по-строга бюджетна дисциплина

2012-01-31 06:34:09
Всички страни от ЕС без Великобритания и Чехия са решили да подпишат новия договор за по-строга бюджетна дисциплина.

Великобритания каза още през декември, че няма да подпише новия договор. Чехия е заявила, че засега няма да се присъедини към пакта поради проблеми с парламентарната процедура. Чешкото правителство предвижда да постави въпроса за приемането на пакта на референдум. Освен това по въпроса няма единство в управляващата коалиция. Против пакта е и президентът Вацлав Клаус.

Европейският съвет постигна на своето заседание в Брюксел снощи и компромис по желанието на страните извън еврозоната да участват в заседания на еврогрупата. 

Това, което беше може би най-големият компромис, който се търсеше през цялото време, бе за участието в срещите на държавите от еврозоната, заяви пред български журналисти в Брюксел след заседанието премиерът Бойко Борисов, съобщи БТА. Там именно е основното разминаване, защото държавите, които са приели еврото и които са в еврозоната, и това пряко касае техните бюджети и техните икономики, държат да провеждат срещите си сами, уточни той. 

Това, което успяхме да договорим, особено премиерът /на Полша/ Доналд Туск беше най-идеен по този въпрос, е да се провеждат съвещанията на еврозоната след Европейските съвети и, ако има тема, различна от пряко засягащите ги в еврозоната, да участват и другите страни в ЕС, посочи премиерът. В края на краищата успяхме да намерим този разумен компромис, когато касае нас – да участваме, заяви Борисов.

С  румънския президент още един път подчертахме, че прецедентът, който направи Холандия за Шенген за България и Румъния, ще има много тежки последици за ЕС оттук нататък при взимането на каквито и да било решения, допълни Борисов. 

Винаги се намира някоя страна, която, казано в кавички, да се направи на интересна, уточни той. Винаги може всеки един премиер или президент, той така или иначе има мнозинство в местния си парламент, да направи така, че да не получи ратификация и да каже "ето, нашият парламент не иска, няма да подпишем" и с това да блокира работата на всички останали, коментира той.

Този номер, който холандците направиха, ще бъде в сила при всеки случай, когато един премиер не иска да подпише нещо - местният парламент не дава, съжалявам, не подписваме. Дадохме пример, че това е лош прецедент и ето, веднага Чехия отново, както при подписването и на предишния договор, заяви, че на първи март няма да подпише, уточни премиерът. 

Попитан дали България също в някакъв момент може да не реши да подпише, той отговори, че това може да стане, ако ни наложат данъчна консолидация. 

Попитан дали страната ни би имала подобно поведение, ако се проточи приемането ни в Шенген, премиерът заяви, че "ние не правим такива неща на инат и дори в случая да торпилираме работата и огромните усилия, които всички ние като държави правим". 

Казвам, че по тази тема вече има практика - когато не си съгласен с нещо и всъщност нашият парламент не ми е дал мандат да приема подобно нещо, тогава на първи март ще кажем "в тази част или по този начин ние не можем да го подпишем", поясни той. Не казваме, че бихме могли "да правим номера", а казвам, че това беше лош прецедент - при 100 процента изпълнени критерии всички държави, до една го отчетоха, но по 
някаква друга причина ние все още не сме в Шенген. Казвам, че това би могло да изиграе лоша шега при взимането на важни решения, уточни Борисов.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати