26 Април 2024 г. Петък

Плевнелиев получава одобрението на 51.6% от избирателите

2012-01-30 18:46:37

Новият президент Росен Плевнелиев вече е пръв по рейтинг в страната и остави зад гърба си еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Това показват данни от социологическо проучване на Центъра за анализи и маркетинг, направено между 14 и 18 януари сред 1218 души.

Държавният глава е одобряван от 51.6% от избирателите, а Кристалина Георгиева има доверието на 50.8% от българите.

Според директора на агенцията Юлий Павлов отсъствието на Юлияна Плевнелиева няма да донесе негативи на новоизбрания президент.

„Тази жена не го заслужава”, коментира той пред БНР.

Премиерът Бойко Борисов е трети с 48.9 на сто доверие. Рейтингът на вицепрезидента Маргарита Попова също нараства в сравнение с октомври и става 38.3 на сто.

"Водачи" в листата на отрицателните рейтинги са Иван Костов, Яне Янев, Волен Сидеров и Ахмед Доган с над 80 процента недоверие.

Сред министрите с най-голямо недоверие - над 60 процента, са Симеон Дянков, Тотю Младенов и Стефан Константинов.

А най-одобряваните министри са Цветан Цветанов с 33.8% рейтинг, Мирослав Найденов - 28.4% и Николай Младенов - 27.4%.

Ако изборите бяха днес, в парламента със сигурност щяха да влязат само четири партии -  ГЕРБ, Коалиция за България, ДПС и сдружението на Меглена Кунева "България на гражданите".

Засега Синята коалиция остава под бариерата, макар че е много близо до нея и има вероятност да "изплува", коментира Юлий Павлов.

Според изследването за ГЕРБ биха гласували 32.7 на сто, за левицата - 17.8 процента, за ДПС – 5.9 на сто, а за "България на гражданите" - 5.7 на сто, ако се превърне в политическа партия.

Твърдо под бариерата с разлика под статистическата грешка остава "Атака" с 1.3 на сто и РЗС - с 0.3 процента.

НДСВ могат да разчитат на около един процент доверие. ВМРО традиционно са с подкрепа от около 1.4 на сто.

Спадът в подкрепата за "Атака" се дължи на конфликтите в партията. РЗС пък с ходовете си първоначално загубили симпатизантите си, които са били против Бойко Борисов, а после и онези, които са го подкрепяли.

Проучването показва големи размествания в рейтингите на институциите и регистрира голям спад в доверието на Българската православна църква, която досега оглавяваше класациите с около 45-47 процента доверие. Сега одобрението за църквата е паднало на 34.7 на сто, а съществено е пораснало недоверието, така че рейтингът е вече отрицателен.

Така нито една институция не остава с положителен рейтинг. Социолозите обясняват спада на доверието към БПЦ с позицията на църквата за ин витро процедурите и сурогатното майчинство, тъй като изследването е било преди скандала с досиетата на митрополитите.

Проучването регистрира голямо преместване напред на президентската институция, която през октомври е била на пето място, а сега изпреварва всички останали по доверие с 38.4 на сто. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати