20 Април 2024 г. Събота

Какво месо стига до трапезата ни?

2010-08-02 23:16:23

Няма реален контрол върху продуктите от животински произход, които излизат от фермите и стигат до масата ни, твърдят в писмо до медиите ветеринарните лекари в България.

Сред причините за липсата на контрол е възможността фермерите по своя преценка и решение да пазаруват всички видове лекарства, които прилагат "своеволно, без надзор", отбелязват ветеринарите лекари.

Това означава, че няма адекватен контрол на търговците на лекарства, а също така се осъществява проформа контрол върху самите животновъдни обекти.

Няма законодателно изградени мостове между фермерските организации, практикуващите ветеринарни лекари и МЗХ по веригата за безопасността на храните и точно в тази брънка взаимодействието е значително разрушено.

Липсва проследяемост на количествата, партидите, спазването на срокове за остатъци в месото, млякото и яйцата на използваните лекарства.

"Откъде са дошли тези препарати, кой ги е приложил, какво е станало с неупотребените остатъци и опаковки", питат още от браншовата структура.

 

Проблем са и мъртвите животни и по-точно тяхната "липса". Не е възможно от 300 000 говеда в страната да умират по официална статистика около 1000 бр. Това означава, че и проследяемостта на животните не се осъществява както трябва от контролните органи.

Ветеринарните лекари отчитат като проблем и отношенията ветеринарен лекар–фермер. Липсата на реален избор на фермера за това кой да обслужва животните му води до недоверие от страна на животновъдите.

Ветеринарните лекари ще изпратят и отворено писмо до премиера.

В заключение те добавят, че са готови за ефективни протестни действия.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати