27 Април 2024 г. Събота

Данъчният рай в Гърция е към края си

2012-01-30 07:45:40

Евангелос Венизелос кове нови оръжия в борбата срещу укриването на данъци. Този път гръцкият финансов министър взима на мушка всички работещи на свободна практика. От тях в Гърция има повече, отколкото във всяка друга страна от ЕС. Докато в Германия около единадесет на сто от работната сила са самостоятелно заети лица, то техният дял в Гърция е повече от 30%, пише Handelsblatt.

По отношение на данъчните приходи обаче самостоятелно заетите лица в Гърция са по-слабо представени. Седем от десет професионалисти и шест от всеки десет търговци през 2010 г. обявяват пред данъчната служба доходи, по-ниски от 10 000 евро.

Гръцките електротехници са обявили през 2011 година среден доход от 12 708 евро, водопроводчиците – от 10 474 евро. Собствениците на нощни клубове твърдят, че живеят средно с 6528 евро годишно. Собствениците на фризьорски салони са още по-бедни и отчитат среден годишен доход от 5519 евро.

През 2011 г. този дял е бил дори по-висок – в 62% от кабинетите е имало нарушения. От 151 лекари, които практикуват в Колонаки, който се счита за най-богатия район на Атина, само единадесет декларират годишен доход от повече от 100 000 евро. Един на всеки петима души съобщава, че е спечелил по-малко от 10 000 евро на година.

Данъчните работят по правилата

Сега финансовият министър се опитва да накара нежелаещите да си платят данъците да стигнат до касата с пакет от нови мерки. Още миналата година той въведе нов поголовен данък от 300 евро, който трябва да се плати от всички на свободна практика и специалисти, независимо от дохода им.

Тази година таксата се увеличава до 500 евро, а през 2013 г. трябва да скочи до 1000 евро. В допълнение необлагаемият минимум при данъка върху общия доход се намалява от 12 000 на 5000 евро – което, разбира се, ще засегне много повече честните предприемачи на свободна практика с ниски доходи, отколкото тези с високи.

А за да бъдат хванати измамниците, финансовите ревизори ще могат в бъдеще да проверяват сметки и движения на пари и без конкретно подозрение. Това предвижда проектобюджет, който в момента се дебатира в парламента. 

Въз основа на спестяванията и наличието на ценни книжа, транзакциите с кредитни карти и извлеченията за плащане в брой, държавната хазна ще може да се направи изводи за реалните доходи, надява се финансовият министър.

Сумата е два пъти по-висока от бюджетния дефицит през 2011 г. или почти 20% от брутния вътрешен продукт.

 А в Испания?

До скоро Испания беше онази страна в Европа, в която имаше най-много банкноти от 500 евро в обращение – феномен от бума на недвижими имоти, който междувременно отмина. Сега пазарът е сринат, почти липсват транзакции, малко са и данъчните престъпления в тази област.

Но и испанските финансови власти са доста строги и проверяват редовно сметки, а задълженията на банките за събиране на информация са доста високи. 

 

"Но има и по-малки фирми и самостоятелно наети лица, които подават декларации само за част от услугите си, т.е. част от постъпленията са черни и има се укриват както данък върху дохода, така и корпоративен данък и ДДС. Заради строгите изисквания за информация на банки в Испания, "разделението между черно и бяло е по-видимо", казва Андреас Трост, партньор и експерт по данък в испанската адвокатска кантора Cuatrecasas.

Никога досега натискът за събиране на повече приходи не е бил толкова голям, колкото върху току-що започналото дейността си консервативно правителство на премиера Мариано Рахой.

Около 40 млрд. евро трябва да събере допълнително правителството тази година, за да стигне до целевия дефицит от 4,4%, договорен с Брюксел. Какво по-естествено от това да опита още веднъж с мерки срещу укриването на данъци.

Министърът на финансите Кристобал Монторо представи в Министерския съвет миналата седмица „Генерален план за 2012 г. фискален контрол", с който възнамерява през тази година да събере допълнително невероятно прецизираната сума от 8,171 млрд. евро.

На плащането в брой от една определена сума нагоре ще се сложи край, също както е в Италия и Франция. С помощта на информация от бивши данъчни оазиси, като Андора, Панама или Бахамите, със засилено сътрудничество със социалните власти и инспекторите държавата иска да запуши тази дупка.

Европейската комисия вече се изказа скептично за визираната сума.

„Вече сме водили подобна дискусия с други членове и не може подобна сума да бъде гарантирана“, казва говорителят на комисията Оливър Байли. 

източник: investor.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати