27 Април 2024 г. Събота

Нищо не знам! Каквото знам, го забравям!

2012-01-29 19:08:45

"Не е редно хора, които съм назначавал, повишавал, командировал в чужбина, да ме питат дали си спомням дали съм бил главен прокурор". Това каза в предаването „На 4 очи“ по Нова телевизия бившият главен прокурор Никола Филчев. 

През изминалата седмица той показания по делото „Октопод“А вие спомняте ли си?".  „Това го отдавам на грешка на разпитващия прокурор. Те млади, на половината на годините ми, не си спомнят, пък какво остава за мен“, разясни бившият главен прокурор.  

„Те се опитаха да ми се подиграват, убеден съм. Циркът не е в мен. Сценарият не го определям аз. Отговорът е според въпроса“ , посочи Филчев. „Общоизвестните факти не се доказват“, допълни той.  

„Цирк прави този, който е режисирал делото като един спектакъл по този начин. Този, който е писал обвинителния акт“, каза Филчев.Той посочи, че в едно дело е редно да се разпитат първо пострадалите свидетели, в случая обаче това не било направено. "Тук се започва с Филчев между Сугарев и Атанасов. Очевидно целта на тази подредба не е да се установи истината по делото, а да се прави цирк“, уточни Филчев.  

Той коментира и изпратеното от Едвин Сугарев писмо до главния прокурор Борис Велчев, в което Сугарев твърди, че и Филчев е трябвало да бъде подсъдим по делото "Октопод" .   

"Не стъпвай в рядко лайно, ще те опръска“, отсече Филчев.  Нищо не знам, а и каквото знам, го забравям. Веднага". В даден момент от разговора ексглавният прокурор се ядоса на водещата Цветанка Ризова. „Разпит ли ми провеждаш? Ако имаш да ме питаш нещо, което има значение за обществото, моля заповядайте. Ако не, не мога да ви бъда полезен в желанието да организирате циркове по телевизията“, сопна се той.  

После определи като „долнопробни клюки, клевети, интриги" твърденията, че Алексей Петров е бил връзка между него и президента Георги Първанов.  

"Издигането на интригата в норма на поведение е от години в резултат на прехода, на приватизацията. Няма да повтарям - съдебно следствие, тези работи там се изясняват, това е работа на съда“, отсече Филчев.  Какво прави обвиняемият? Защитава се“.  

Упреците към българската съдебна система до голяма степен са неоснователни, защото трябва да се видят по-дълбоките корени на прехода, подчерта още ексглавният прокурор.   

"Държавните пари станаха частни и отидоха в ръцете на малцина. Те забогатяха, започнаха да влияят върху вземането на политически решения, в това число и на решенията на съда, и така възникнаха олигарсите, обясни Филчев. По думите му съдебната система не е достатъчно ефективна. " разясни Филчев.  В резултат на тази приватизация, която мина без участието на съда, се получи това дълбоко социално неравенство, допълни той.   

Филчев припомни, че когато е работил като главен секретар на МВР, Бойко Борисов е уважавал много закона и прокуратурата. Бившият главен прокурор допълни, че Борисов не се е срамувал да работи с младши прокурори. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати