25 Април 2024 г. Четвъртък

Джокович с епична победа над Надал

2012-01-29 17:21:26
Световният номер 1 Новак Джокович спечели за втора поредна година Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн, след като преди минути спечели нечовешкия финален сблъсък с Рафаел Надал с 3:2 сета, в отделните части 5/7, 6/4, 6/2, 6/7, 7/5 след близо 6-часова битка на Род Лейвър Арина.

В началото на сблъсъка изглеждаше така сякаш Надал има леко предимство и някак си резонно испанецът стигна до пробив в петия гейм след непредизвикана грешка на Джокович.

Световният номер 1 обаче отговори светкавично и още в ответния гейм стигна до три шанса за рибрейк, които Рафа с много усилия успя да отрази, а след близо 10-минутна безмилостна битка измъкна подаването си и поведе с 4/2.

Натискът на Джокович обаче продължи и в осмия гейм сърбинът заличи пасива си, след като се възползва от няколко поредни грешки на Надал, а след това сравнително лесно спечели собствения си сервис гейм и постави “Ел Торо” в ситуация да сервира за оставане в сета.

Този път испанецът демонстрира завидно хладнокръвие, набързо изравни за 5/5, а в единадесетия гейм стигна до решителен втори пробив, след който успешно затвори този маратонски първи сет, продължил час и 20 минути.

На старта на втората част Ноле промени тактиката си и започна да търси значително по-кратките разигравания, като дори прибягна до сервис-мрежа веднъж, но без успех.

Все пак сърбинът спечели набързо подаването си, но веднага след това бе въвлечен в нов 10-минутен гейм на испанеца, с който той изравни за 1/1.

Ноле продължи да настоява на своето – да бъде по-агресивен, да търси по-настоятелно завършващите удари и това му донесе успех, след като световният номер 1 влезе в серия от три поредни гейма, осигурила му преднина от 4/1.

Надал спря възхода на своя опонент, печелейки подаването си за 2/4, а в деветия гейм след неочаквана двойна грешка на Джокович дори върна ранно допуснатия брейк и заличи изоставането си.

В десетия гейм обаче испанецът трябваше да сервира за оставане във втория сет, като този път се поддаде на напрежението, допусна Ноле за втори път да стигне до пробив и на практика да възстанови статуквото на корта.

В третата част превъзходството на шампиона стана осезаемо – той имаше изцяло инициативата, изтласка Надал далеч зад основната линия, форхендът му започна да намира линиите и след два безответни пробива с лекота стигна до категоричното 6/2.

Притиснат до стената, Надал бе принуден в движение да променя стила си на игра и в четвъртия сет заложи на по-плоските и дълбоки удари от основната линия, накара Джокович да покрива цялата дължина на корта.

В осмия гейм обаче Рафа изпадна в ситуация да отразява три поредни скрити мачбола (при 0:40) и този път не трепна – пет поредни точки в своя полза и сервис геймът бе спечелен (за 4/4), а след това дъждът заваля и се наложи мачът да бъде прекъснат за около десетина минути.

При подновяването на играта сервиращите не допуснаха грешка и логично се стигна до тайбрек, в който Джокович поведе с минипробив за 5:4, но Рафа отговори със серия от три поредни разигравания в своя полза и така вкара мача в решителен пети сет.

В него испанецът имаше психологическото предимство и дори първи стигна до пробив, но Джокович го върна моментално, а в единадесетия гейм Ноле отново проби своя опонент, а след това сервира успешно за крайната победа.

Така Новак Джокович успешно записа 7-ма поредна победа над Рафаел Надал във финални сблъсъци и със сигурност нанесе трудно заличима рана по самочувствието на испанеца. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати