Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Юли 11
Начало arrow България arrow ДАНС - концептуално дефектен проект

ДАНС - концептуално дефектен проект

  Print E-mail
2010-06-21 13:15:51
източник: news.bg

ДАНС беше създадена малко с главата наопаки, коментира изпълнителният директор на „Риск Монитор" Стефан Поповна пресконференция в София прес.

Той и двама експерти - Рада Смедовска и Момчил Методиев представиха изготвения от тях мониторинг на ДАНС за 2009г.

Един конфликт между бившия премиер Станишев и бившия вътрешен министър Румен Петков стана повод за създаване накачествено различна институция, посочи Попов. По думите му тази институция притежава много мощ и може да бъде потенциално опасна за обществото.

Настоящото правителство обаче предприе доста сериозна реформа на дефектно роденото ДАНС, изтъкна той. Въпреки направените реформи обаче, според „Риск Монитор" трябва да се предприемат някои конкретни стъпки, които да подобрят работата в Агенцията.

ДАНС трябва да продължи да изчиства профила си на разузнавателен комплекс, изтъкнаха те.

В закона за Агенцията е необходимо да се редуцират функциите, произтичащи от наследения при създаването й хибриден профил на разузнаване, полиция и следствие.
Именно заради това, по тяхно мнение, в основата си ДАНС еконцептуално дефектен проект. От „Риск монитор" подчертаха, че са предупредили, че създаването на Агенцията еприбързано.

Според тях ДАНС ще се запомни - въпреки реформите - с шумните публични акции и обществените скандали, в които се е замесила.

Експертите посочиха, че ДАНС трябва да развива повечеразузнавателната си дейност. В зависимост от оценката за риск, в определена конюнктура ДАНС може да получава извънредни мандати, предложиха още те.

Разузнавателните ресурси на Агенцията трябва да могат да се предоставят за изпълнение на цели, които надхвърлят разузнаването. Агенцията трябва да бъде включена в борбата на държавата с организираната престъпност, смятат още от „Риск монитор".

ДАНС и комисията за контрол на ДАНС трябва да определят границата на прозрачност и тя да бъде регламентирана.

Според експертите Агенцията трябва да изготвя редовен годишен доклад за дейността си, който за повече прозрачност трябва да бъде публикуван на интернет страницата на ДАНС.

Необходимо е също така да се изготви система за декласифициране на информация, като се регламентират условията за достъп до нея.

От „Риск монитор" оцениха положително работата на парламентарната комисия за контрол на ДАНС. Единственият проблем според тях е, че тази комисия не разполага с експерти.

От организацията изтъкнаха още, че Агенцията трябва да имаофициален говорител, който да контролира присъствието на ДАНС в медиите.

Проблем в момента според Момчил Методиев е статутът наслужителите под прикритие и това как се назначават те. Липсва яснота какви хора търси ДАНС, посочи той.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Beчe пo cвeтa ce нaблюдaвa нaтиcĸ ĸъм влacтитe зa пoвтopнo пpинyдитeлнo зaтвapянe нa иĸoнoмиĸитe. Πocтoяннoтo тpъбeнe пo мeдиитe, ĸoeтo тpябвa дa yбeди xopaтa дa пpиeмaт ...
  Новини Бизнесменът Пламен Бобоков показа част от чат, за който твърди, че е с премиера Бойко Борисов. По неговите думи двамата са си писали на 31 март 2019 г. точно по повод на случая ...
  Новини Православната църква днес почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Над 300 хиляди българи празнуват имен ден. -   - "Двамата най-ярки апостоли. Те са много различни, но ...
  Новини Силна градушка удари Козлодуй тази нощ, съобщава bTV.Бурята е продължила около 30 минути, а ледените късове са били с размер на лешник.Нанесени са сериозни поражения - пропаднала ...
  Новини В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предупреди пред bTV изпълнителният директор на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев.По ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?