19 Април 2024 г. Петък

Росен Плевнелиев: Ще крещя, ако не се работи по националните приоритети

2012-01-28 11:16:07
Ще крещя. Това заяви, че ще направи президентът Росен Плевнелиев, ако сегашното или бъдещо правителство не иска да работи по национална програма за развитие на България, която е припозната като европейска.

Президентът има силен глас по презумпция, защото е избран директно от народа. Конституцията му е дала възможност да крещи и да се обръща към народа и това не е задължително да е само на Нова година. Това заяви в предаването "Панорама" по БНТ президентът. 

Плевнелиев апелира за разумно и спокойно поведение по казуса с липсващия указ, който определя правомощията на вицепрезидента Ангел Марин в началото на втория му мандат. Президентът се мотивира с това, че екипът на предшественика му е абсолютно убеден в правотата си, а случаят засяга съдбата на много хора. Освен това трябва да се изчака компетентният съд да се произнесе.

Ордените, които раздава президентската институция, трябва да се раздават добре обосновано, посочи още Росен Плевнелиев. Според него орден "Стара планина", който е най-високото държавно отличие, не трябва да се раздава толкова често. Ще търся начин инфлацията да не хване раздаването на най-високите отличия, ангажира се президентът.

В отговор на въпрос дали има полицейско насилие в България, Плевнелиев заяви, че е категоричен, че обществото е силно чувстивтелно по темата. "Аз не съм ежедневен коментатор, но трябва да имаме много ясен и категоричен прогрес. Ако има, и ако няма прогрес, ще го заявя публично", каза Плевнелиев.  Попитан втори път дали в България има полицейско насилие президентът избегна да отговори положително или отрицателно, а каза, че "гражданското общество е гаранция, че България ще реши този проблем".

Той посочи и че очаква българските институции да работят заедно в решаването на обществено значими проблеми.

Плевнелиев коментира, че с първите назначения на дипломати тази седмица е показан новият подход - повечето от тях са дипломати от кариерата. По думите му само и единствено от Министерството на външните работи трябва да идват предложенията за тези постове. 

По въпроса за мястото на службите, Плевнелиев каза, че категорично Националната служба за охрана(НСО) трябва институционално да остане към президенството, защото нейните служители охраняват и опозиционни лидери, така че те да не се чувстват под конторла на изпълнителната власт.

За сметка на това Националната разузнавателна служба(НРС) в над 93% от дейността си работи за изпълнителната власт и е естествено да е там, където са нейните клиенти. Плевнелиев обаче посочи, че при такова решение на въпроса трябва да се гарантира равнопоставеност на даваната на президента и на премиера информация. А също и двамата трябва да имат равни възможности при определянето на приоритетите в работата на тази служба.
 
По повод доклада от тази седмица на организацията "Репортери без граници", според който България заема последното място в Европейския съюз по свобода на медиите, президентът каза, че това е поредният проблем, който трябва да се адресира. Той гарантира равнопоставеност на медиите в президентската институция. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати