19 Март 2024 г. Вторник

Германия иска Гърция да предаде бюджета си на специален комисар

2012-01-28 10:57:12
Правителството на Германия иска Гърция да предаде суверенитета си върху решенията за данъците и разходите на държавата на "бюджетен еврокомисар", за да получи втория помощен план в размер на 130 млрд. евро.

Това съобщи "Файненшъл таймс" като се позовава на документ, с който разполага. Изданието коментира, че това би било изключително разширяване на контрола от ЕС върху страна членка.

В предложението се казвало, че новият комисар ще има право на вето върху бюджетните решения на гръцкото правителство, ако те не съответстват на целите, определени от международните кредитори.

Новият администратор, назначен от финансовите министри на еврозоната, ще поеме отговорността за надзор върху "всички големи групи разходи" на гръцкото правителство.

"Консолидирането на бюджета трябва да бъде поставено под стриктна система за контрол и управление. Предвид разочароващото изпълнение дотук, Гърция трябва да приеме да прехвърли бюджетния си суверенитет на европейско ниво за определен период от време", се казвало още в текста.

Освен това от Атина се изисква да приеме нов закон, с който държавните приходи ще отиват "на първо и изключително" място за обслужване на дълговете и каквото остане - за нормалното функциониране на администрацията.

Ако се приеме такъв закон, се казва в германското предложение, финансовите пазари и други кредитори ще получат гаранции, че в бъдеще няма да има спиране на плащанията по отпуснатите от тях кредити. "Ако в бъдеще не се отпусне транш от помощта, Гърция няма да може да заплашва кредиторите си с фалит, а ще трябва да приеме още съкращения в основни пера на разходите си като възможна последица от спирането на транша".

Друг документ от понеделник, съставен от ЕС и МВФ, представлява заемащ 10 страници списък с "приоритетни действия", които Атина трябва да предприеме, преди да се договори окончателно новата помощ. В текста се казва, че в следващите 3 години трябва да се съкратят още 150 000 служители от бюджетната сфера.

В списъка се призовава за намаляване на разходите за отбрана и здравеопазване и закриване на структури с цел намаляване на дефицита през тази година.

Предварителната цел, поставена в документа, е за дефицит от 1% от БВП през 2012г. Това предполага дълбоки съкращения от страна на гърците, защото предишни прогнози на кредиторите очакваха дефицит от 7%.

В петък преговорите между Атина и представителите на ЕС и МВФ прекъснаха след несъгласие относно заплатите в Гърция. Кредиторите искат да бъде намалена минималната заплата от 750 евро и да се премахнат 13-та и 14-та заплати, раздавани в бюджетния сектор. Атина отговаря, че това би хвърлило страната в още по-дълбока рецесия и предлага замразяване на сегашните заплати за 3 години.

"Файненшъл таймс" коментира, че предложението, разпространено сред финансовите министри от Еврогрупата в петък следобед демонстрира колко дълбоко е станало недоверието между Гърция и европейските й кредитори. Представител на финансовото министерство в Атина е казал, че Атина не знае за такова предложение и не може да коментира.

Назначаването на Лукас Пападимос начело на технократско правителство през ноември не промени отношението в Европа към Гърция, а в частни разговори европейски представители казват, че почти нищо не е направено в реформирането на публичния сектор и при този кабинет, подкрепян от двете най-големи партии в страната.

 

Информацията за германското предложение бе разпространена и от агенция "Ройтерс". Неин източник казва, че "в Еврогрупата има вътрешни дискусии и предложения, едно от които идва от Германия, относно това как конструктивно да подходим към помощните програми за страната, които непрекъснато не са в крак - дали просто да игнорираме това или да кажем "Стига!"


Реакцията в Гърция вероятно ще е много силна, особено предвид наближаващите през април предсрочни парламентарни избори.

Източникът на "Ройтерс" допълва ,че една от идеите е да се създадат ясно дефинирани приоритети за намаляване на дефицита чрез задължителни правила със силата на закон. Проблемът на Гърция е, че значителна част от процеса за сглобяване на бюджета е децентрализирана, допълва той.

"Отчетливи и законово обвързани инструкции биха могли да внесат повече съгласуваност и да улеснят взимането на решения, а това пък би донесло нова динамика в усилията за прилагане на програмата. Очевидно е, че продължават разговорите как Гърция да се върне към правилния път. Всички се опитваме да постигнем трайна стабилност в Гърция, това е основният ни фокус и върху това работим в момента."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати