29 Март 2024 г. Петък

Исляма си пробива път в към властта в Холандия

2012-01-28 10:06:22

Очертава се ислямска организация за пръв път да участва в избори, организирани в Европа. Партията "За мюсюлманска Холандия" разчита да влезе в парламента още през 2015 г. и кралството да стане първата европейска държава с ислямисти в законодателния орган. Същевременно обаче в Страната на лалетата се засилват ултрадесните нагласи, пише Вадим Трухачов във в "Правда".

Програмата на тази партия не оставя място за съмнения в насоката й. На първо място в нея могат да членуват само мюсюлмани. Поставените цели включват борба срещу абортите, хомосексуализма, обидите към религията и религиозните текстове, дискриминацията от всички видове. Предлага се да бъдат забранени всички наркотици, включително леките. А висш орган на властта в Холандия да стане шурата (ислямският съвет).

Не допускат съмнения и намеренията й във външната политика. Активистите от "мюсюлманска Холандия" настояват страната да спре подкрепата за Израел, холандските войски да бъдат изтеглени от Афганистан и от Ирак, а Турция - час по-скоро приета в Евросъюза. Партийците вече прокарват идеите си чрез общинари в градските управи на Амстердам и Ротердам. В най-големите холандски градове живеят доста мюсюлмани, тъй че "мюсюлманска Холандия" вече има и солиден електорат.

Някои от исканията й се споделят и от консервативни холандци (все още има и такива). Мнозина местни жители не харесват сравнително свободната продажба на марихуана, еднополовите бракове, кварталите "с червени фенери" - общо взето, всичко, с което е прочута днешна Холандия. Но темата за дискриминацията и обидите срещу религиозни текстове е вече нещо твърде деликатно.

А перспективите за живот под властта на шурата и по законите на шериата едва ли хвърлят във възторг коренното население.

Какви са шансовете на ислямистите за влизане в парламента? Бариерата на изборите за Генерални щати е 5 процента. Последователите на исляма в страната са към един милион (от общо 16) или над 6 на сто. Никак не е сигурно, че всички правоверни ще хукнат да гласуват "За мюсюлманска Холандия"щурмувала" парламента на европейска държава. А после може всичко да се случи – мюсюлманските семейства се славят с висока раждаемост. И не е далеч часът, когато ислямистите ще грабнат и властта (ако не им се попречи).

Как тъй в една от най-старите световни демокрации изобщо се заговори за ислямска шура? Холандците за пръв път се срещат с мюсюлмани още в края на 16 в. и началото на 17 век, щом започват да завоюват огромна Индонезия - предимно мюсюлманска страна. Извозват част от жителите й в Южна Америка, в холандската колония Суринам. След Втората световна война Индонезия получава независимост. А в началото на 60-те години на 20 век адепти на исляма се появяват и в самата Холандия.

Преди половин век Европа се сблъсква с недостиг на неквалифицирана работна ръка. Много държави, включително Холандия, се престрашават да поканят имигранти от азиатски и африкански страни. В началото на 60-те години на холандска земя започват да пристигат пришълци от Турция и Мароко. Десет години по-късно в кралството се преселват стотици хиляди жители на Суринам, включително мохамедани с индонезийски корени. После идват кюрди, афганистанци, албанци, босненски мюсюлмани и хора от различни арабски страни.

В средата на 70-те години самото правителство започва да финансира строежа на джамии и молитвени домове. В резултат на което само джамиите с минарета в днешна Холандия са над 400. Наред с това християнските църкви западат, затварят се и на този фон множащите се джамии особено бият на очи. Нещо повече, от средата на 70-те години имигрантите имат право да отварят училища с обучение на родния си език. Лесно се досещаме на какво често учат децата там. Затова напоследък властите ограничават самостоятелността на подобни заведения. В страната обаче все още действат почти 30 частни ислямски училища.

Правителството дълги години насърчава с всички средства създаването на ислямски организации. През 90-те години е учредена Холандската ислямска федерация, обединила организациите на трите най-големи мюсюлмански общности - мароканската, турската и индонезийско-суринамската. После възникват още три организации; всички повеждат борба за лидерство и подялба на паството. Има и джамии извън техния контрол, където често се пропагандира радикалният ислям.

През 2003 г. властите в Хага разрешават дейността на Арабската европейска лига. Шефът на холандския й филиал Джамил Джауад веднага заявява, че Израел трябва да бъде унищожен. И настоява самата Холандия да признае арабския и турския за държавни езици, да въведе мюсюлманските празници. През 2008 г. жителите на Ротердам избират за кмет мароканеца Ахмед Абуталеб. Той не е замесен в никаква ислямистка пропаганда, но всичко това плаши кореняците холандци.

Всъщност има защо. През 2004 г. роден в Холандия човек от мароканско потекло убива режисьора Тео ванГог, снимал филм за тежкото положение на жените в мюсюлманския свят. Две години преди това загива лидерът на ултрадясната партия "Листа Пим Фортаун" - самият Фортаун, проповядвал пълна забрана на имиграцията от мюсюлмански страни. Макар извършено от кореняк холандец, престъплението все пак хвърля сянка върху мюсюлманската общност.

Основен противник на ислямистите на парламентарните избори след три години ще бъде Партията на свободата начело с Герт Вилдерс. Тази политическа сила за пръв път влезе в Генералните щати през 2006 г. и получи 9 места. След четири години тя вече събра над 15 процента от гласовете в Холандия и днес има 24 мандата в парламента. До голяма степен благодарение на "свободните" бе приет закон, забранил носенето на хиджаб в учебните заведения.

Стане ли дума за мюсюлмани, Вилдерс (който впрочем има четвърт индонезийска кръв), никога не си подбира думите. "Има умерени мюсюлмани и мнозина мюсюлмани на Запад са граждани, спазващи закона. Няма обаче такова нещо като "умерен ислям". Позиция, която намира все повече привърженици.

Мюсюлманската общност (и не само тя) неведнъж се е опитвала да изправи Вилдерс пред съда. За пръв път - през 2008 г. заради филма "Фитна", в който политикът сравни исляма с нацизма, а Корана - с "Майн кампф". Не бе открит обаче подходящ член в наказателния кодекс. След година започна нов процес - Вилдерс бе обвинен, че разпалва междуетническа вражда. Процедурата се проточи година и половина, но в крайна сметка политикът бе оправдан.

"Мултикултурализмът се провали. Холандците вече не се чувстват у дома си в собствената си страна", заяви миналата година вече не Вилдерс, а далеч по-умереният холандски вицепремиер Максим Верхаген. 

Присъствието на открито ислямистка партия на политическия небосклон в Холандия всъщност потвърждава извода му. Дори да получи три процента на изборите и да не успее да влезе в парламента, това все пак ще е страхотен успех. И крайно сериозно предупреждение за холандското общество.

Безспорно обаче участието на партия "За мюсюлманска Холандия" в изборите ще осигури допълнителни гласове на Вилдерс и неговата Партия на свободата. Дори може да ги изтласка на първа позиция. А и другите партии рязко ще свият надясно.

Консерватори, либерали, социалисти или "зелени", те не очакват нищо добро от властта на шурата. Нещата впрочем вече са тръгнали в тази посока. Някои пришълци от мюсюлмански държави също не си падат по шериатските закони. Стотици хиляди от тях вече са изцяло интегрирани в холандското общество.

При всяко положение призракът на ислямизма витае вече в Холандия и този път не е изникнал отдолу, а се надвесва и тегне отгоре - от голямата политика.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати