19 Април 2024 г. Петък

ГЕРБ готвил лобистки закони за "свои" фирми!

2012-01-27 06:45:27

Фирми, близки до управляващите, ще се облагодетелстват от поправките в Закона за управление на отпадъците и в Закона за горите, алармираха от БСП. Според левицата законопроектите са лобистки и зад тях стои лично премиерът Бойко Борисов.

Според депутата от левицата Петър Курумбашев и двата законопроекта имат един и същи поръчител.

"Става дума за една и съща икономическа група и това е начинът, по който се прави бизнес в България", възмути се депутатът.

От Закона за горите биха спечелили Цветелина Бориславова и Цеко Минев, уточни пред журналисти в Народното събрание колегата му Антон Кутев.

"Със законопроекта се цели в една фирма да бъдат концентрирани много дейности - тези, които имат лифтовете, да получат права и върху ски пистите", разясни Курумбашев.

"Ако това стане, може да се сетите дали, ако тя има интерес в хотелите, ще имат превес нейните хотели, дали това ще се получи и в ски училищата", каза Курумбашев.

Ако текстовете бъдат приети, това ще се случи на Витоша, Боровец и Банско, твърдят от БСП. Там идеята е всичко да отиде в едни ръце, посочи Курумбашев.

Той даде пример с "Бороспорт" на Боровец, който е взел за по-малко от 5000 лв. на година една писта в курорта за срок от 30 години. В същото време тя продавала ски-учителски права за 6 дни за 3000 лв.

"Създава се възможност публично-държавна собственост да отива за вечни времена срещу 5,6 лв. на кв.метър", изчисли Курумбашев.

Той отбеляза още, че със Закона за управлението на отпадъците се цели дейността по изкупуване на черни и цветни метали да бъде фокусирана само в една фирма в България.

"Има изискване да се създадат само общински площадки и само те да обслужват тази дейност. Фирмата „Надин” вече е сключила договор със 140 такива площадки. Въвеждат се и изключителни банкови гаранции за площадките за скрап и за фирмите, които са лицензирани, с което се убиват малки и средни фирми в този бизнес", обясни Курумбашев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати