25 Април 2024 г. Четвъртък

Плевнелиев на разговор с българи в Брюксел

2012-01-27 06:19:58

В президентството сме си дали заявка за проветряване, всеки ден отварям моя прозорец. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изключително открит и неформален разговор снощи в Брюксел с българи, работещи в европейските институции.

Участниците в срещата, които имаха възможност да поставят всякакви въпроси и получиха отговор, уточниха, че са дошли на разговора по изричната покана на държавния глава.

"Не ми уйдисва идеята, че зад дебелите страни на президентството се прави голямата политика, институцията трябва да бъде център за дебати, отворен към света", добави Плевнелиев.

Той заяви, че в следващите месеци ще има силни ангажименти към българите в чужбина и изрази надежда тях да ги хване носталгията. "Ако искаме да успяваме да се развиваме, българите трябва да пътуват по света", добави той.

Плевнелиев каза още, че мечтае за държавна администрация, която казва "не" на министър, която има перспектива и не се чувства заплашена от чистки при смяната на мандатите, а работи с ясен хоризонт и с чувство за сигурност и мотивация.

 

Попитан за положението на ромите, президентът посочи, че предстои с европейски средства да бъдат създадени центрове за тяхното образование.

 

По въпроса за мутрите в България държавният глава заяви, че те вече присъстват повече във филмите, отколкото в живота на хората.

Президентът изрази надежда нашата страна да следва примера на Естония в развитието на високите технологии и високотехнологичната инфраструктура.

"Очаквам реформите в БАН, за да въведем като приоритет развитието на технологиите и иновациите", допълни той, цитиран от БТА.

Президентът покани участниците в днешната среща да поддържат връзка с българското посолство, да пишат имейли до президентството и да отиват на гости на държавния глава със своите идеи, когато са в София.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати