19 Април 2024 г. Петък

Плевнелиев измести Борисов в Европа

2012-01-26 20:48:40

България ще е активна, ще има мнение, ще работи сериозно и ние искаме нашите позиции да бъдат чувани, разбирани и подкрепяни. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Брюксел по-малко от седмица след встъпването си в длъжност.

Заявката на държавния глава направи впечатление в европейската столица, където още отпреди приемането ни и досега сме известни като "йесмени" - страна, която няма мнение по редица съдбовни въпроси и която приема покорно спуснатите решения. 

Той обяви, че занапред ще представлява България на част от срещите на върха на европейските лидери - работа, поверявана досега само на българските премиери, измествайки по този начин Бойко Борисов от някои от ежемесечните им сбирки в Брюксел.

Плевнелиев съобщи, че занапред България ще има честни отношения с Европа - когато успява, ще получава подкрепа и похвала, а когато има проблеми, те няма да се крият. Той е уверил председателя на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозу, че България ще гледа на ЕС като "на част от вътрешната си политика" и е получил подкрепа за това от него, защото "ЕС не е чуждестранна сила, когато става дума за нашите страни членки".

В същото време Барозу веднага демонстрира честност и откритост, като не пропусна да напомни, че България трябва спешно да се заеме с разрешаването на въпроса за младежката безработица, която е достигнала 27% от всички хора без постоянно препитание. 

Барозу ще предложи в понеделник на неформалната среща на върха на евролидерите да се преструктурират част от структурните еврофондове, така че да се насочат към решаването на проблемите на безработицата, за ускоряване на икономическия растеж и за облекчаване функционирането на малките и средни фирми. Барозу посочи, че неизразходваните средства от Европейския социален фонд и от Кохезионния фонд могат да се пренасочат към финансиране на такива дейности, включително за предоставяне на банкови гаранции за отпускане на кредити на дребния и среден бизнес. За облекчаване на кризата с безработицата ще бъде предложено назначаването на специализирани екипи, които да се заемат с изработването на решения. 

Президентът на Еврокомисията не спести на президента и укора за бавното усвояване на евросредствата. Той намекна, че страната ни, макар и да е постигнала напредък, трябва да ускори усвояването на средства, за да може да подпомогне растежа на икономиката си.

Барозу и новият председател на Европейския парламент Мартин Шулц увериха Росен Плевнелиев, че институциите им подкрепят влизането на България в Шенген и че се надяват и последните пречки за това да бъдат скоро решени. 

Убедени сме, че България трябва да бъде оценена обективно и честно по въпроса за Шенген, заяви Барозу. При всяко положение членството на страната в зоната трябва да бъде гарантирано, затова устояхме на натиска да обвържем докладите по Механизма за сътрудничество и оценка с разширяването на Шенген, добави той. Не приемаме този натиск и ще преценим през лятото как ще продължи механизмът след обобщаващата оценка за изминалите пет години, каза Барозу.

Съществена част от изграждането на доверие е спазването на правилата, ЕК няма да промени правилата, показателите по механизма са ясни отпреди пет години, каза той. Винаги сме заявявали, че механизмът трябва да бъде разглеждан отделно от темата за Шенген, посочи Барозу.

Българският президент увери, че София не е против наблюдението, тъй като е в интерес на България да подобри правораздавателната си система, която е в основата на демокрацията. Следващият доклад по Механизма за сътрудничество и проверка в областта на вътрешните работи се очаква през февруари и Холандия обяви, че няма да свали ветото си за Шенген, преди да види чувствително подобрение в борбата с престъпността и корупцията.

Росен Плевнелиев съобщи, че е получил подкрепа за инициатива си България да изработи собствена програма за национално развитие до 2020 г. Президентството ще консултира изготвянето й с Еврокомисията, "за да сме сигурни, че приоритетите ни съответстват на европейските".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати