Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Дек 5
Начало arrow Политика arrow Плевнелиев измести Борисов в Европа

Плевнелиев измести Борисов в Европа

  Print E-mail
2012-01-26 20:48:40
източник: dnes.bg

България ще е активна, ще има мнение, ще работи сериозно и ние искаме нашите позиции да бъдат чувани, разбирани и подкрепяни. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Брюксел по-малко от седмица след встъпването си в длъжност.

Заявката на държавния глава направи впечатление в европейската столица, където още отпреди приемането ни и досега сме известни като "йесмени" - страна, която няма мнение по редица съдбовни въпроси и която приема покорно спуснатите решения. 

Той обяви, че занапред ще представлява България на част от срещите на върха на европейските лидери - работа, поверявана досега само на българските премиери, измествайки по този начин Бойко Борисов от някои от ежемесечните им сбирки в Брюксел.

Плевнелиев съобщи, че занапред България ще има честни отношения с Европа - когато успява, ще получава подкрепа и похвала, а когато има проблеми, те няма да се крият. Той е уверил председателя на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозу, че България ще гледа на ЕС като "на част от вътрешната си политика" и е получил подкрепа за това от него, защото "ЕС не е чуждестранна сила, когато става дума за нашите страни членки".

В същото време Барозу веднага демонстрира честност и откритост, като не пропусна да напомни, че България трябва спешно да се заеме с разрешаването на въпроса за младежката безработица, която е достигнала 27% от всички хора без постоянно препитание. 

Барозу ще предложи в понеделник на неформалната среща на върха на евролидерите да се преструктурират част от структурните еврофондове, така че да се насочат към решаването на проблемите на безработицата, за ускоряване на икономическия растеж и за облекчаване функционирането на малките и средни фирми. Барозу посочи, че неизразходваните средства от Европейския социален фонд и от Кохезионния фонд могат да се пренасочат към финансиране на такива дейности, включително за предоставяне на банкови гаранции за отпускане на кредити на дребния и среден бизнес. За облекчаване на кризата с безработицата ще бъде предложено назначаването на специализирани екипи, които да се заемат с изработването на решения. 

Президентът на Еврокомисията не спести на президента и укора за бавното усвояване на евросредствата. Той намекна, че страната ни, макар и да е постигнала напредък, трябва да ускори усвояването на средства, за да може да подпомогне растежа на икономиката си.

Барозу и новият председател на Европейския парламент Мартин Шулц увериха Росен Плевнелиев, че институциите им подкрепят влизането на България в Шенген и че се надяват и последните пречки за това да бъдат скоро решени. 

Убедени сме, че България трябва да бъде оценена обективно и честно по въпроса за Шенген, заяви Барозу. При всяко положение членството на страната в зоната трябва да бъде гарантирано, затова устояхме на натиска да обвържем докладите по Механизма за сътрудничество и оценка с разширяването на Шенген, добави той. Не приемаме този натиск и ще преценим през лятото как ще продължи механизмът след обобщаващата оценка за изминалите пет години, каза Барозу.

Съществена част от изграждането на доверие е спазването на правилата, ЕК няма да промени правилата, показателите по механизма са ясни отпреди пет години, каза той. Винаги сме заявявали, че механизмът трябва да бъде разглеждан отделно от темата за Шенген, посочи Барозу.

Българският президент увери, че София не е против наблюдението, тъй като е в интерес на България да подобри правораздавателната си система, която е в основата на демокрацията. Следващият доклад по Механизма за сътрудничество и проверка в областта на вътрешните работи се очаква през февруари и Холандия обяви, че няма да свали ветото си за Шенген, преди да види чувствително подобрение в борбата с престъпността и корупцията.

Росен Плевнелиев съобщи, че е получил подкрепа за инициатива си България да изработи собствена програма за национално развитие до 2020 г. Президентството ще консултира изготвянето й с Еврокомисията, "за да сме сигурни, че приоритетите ни съответстват на европейските".

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Властта вдига минималната пенсия, а първият ден от болничните няма да се плаща.Това стана ясно на брифинг след коалиционен съвет между ГЕРБ и Обединените патриоти. Смятаме, че чрез диалог можем ...
  Новини Лидерът на НФСБ Валери Симеонов окончателно е скъсал отношения с доскорошния си партньор Волен Сидеров.Това стана ясно от коментара на Симеонов в студиото на Нова телевизия. Той не ...
  Новини И Фандъкова, и Манолова съзнават, че който посегне към лошото ще загуби. Затова и двете до момента играят позитивно. Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев в първия ден на предизборната ...
  Новини Централната избирателна комисия (ЦИК) проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите, регистрирани за участие на предстоящите местни избори на ...
  Новини Кандидатурата на Ангел Джамбазки е много силна. За 4 години в общинския съвет съм работил коректно с групата на ГЕРБ и от наша страна няма да има черна кампания. Това заяви в студиото ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?