20 Април 2024 г. Събота

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов лобирал за парламентарния пропуск на Любо Къдравия

2012-01-26 17:30:18

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов лобирал да се издаде карта за нещатен експерт към парламента на ромския бос Любомир Илиев, известен още като Любо Къдравия.

Къдравия беше задържан заедно с още двама ромски барони по обвинение за подготовката на убийствата на прокурора от ВКП Олег Янев, Христо Върбанов-Ицо Папата и лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев.

Парламентарният пропуск, с който Къдравия е разполагал няколко месеца през 2010 г., е бил към Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите.

Предложението за издаване на такъв пропуск дал председателят на комисията Йордан Бакалов по устна молба на самия Лъчезар Иванов.

В първите месеци от мандата на ГЕРБ Иванов беше заместник-председател на парламента и ръководеше здравната комисия. Самият Бакалов, който е депутат от "Синята коалиция", показа документ с входящ номер, който е адресирал до главния секретар на парламента Иван Славчов през 2010 г.

Според Бакалов предложението на Иванов било направено по телефона.

От своя страна Лъчезар Иванов, който вече не заема нито един от двата ръководни поста в парламента, се оправда че никъде в парламента няма негово писмено предложение за назначението.

"Какво значи препоръка? Има правилник на Народното събрание как се издават документи. Прави се по надлежния писмен ред. Ако аз съм имал желание, аз щях да издам пропуск. Освен това до ден-днешен разбрах от вас медиите за случая", коментира Иванов.

Лъчезар Иванов и Йордан Бакалов не застанаха по едно и също време пред репортерите в парламента, а водиха задочен спор по темата чия е била инициативата за издаването на парламентарния пропуск на ромския бос.

"Аз препоръчвам". Аз например препоръчвам някой да стане космонавт, но той не отговаря на изискванията. Примерно аз ако съм искал да го напиша в Комисията по здравеопазване, как да го напиша? Той няма нужния ценз, няма нужното образование", оправда се Иванов.

Именно на този аргумент наблегна и Йордан Бакалов. "Моята комисия се занимава с малцинствата, така че от тази гледна точка ми беше и предложен", коментира депутатът от десницата.

 

Бакалов обясни, че Любо Къдравия малко време е бил експерт към комисията и по негово предложение пропускът за сътрудник в парламента му е бил отнет.

Справка в архива на Народното събрание показва, че Къдравия е имал постоянен пропуск за достъп до парламенти и при предишните две правителства – на НДСВ и на тройната коалиция.

При НДСВ пропуск му е бил издаден по искане на депутата Алеко Кюркчиев от царската партия.

В следващия – 40-и парламент, пропуск отново му се издава по искане на депутат от НДСВ, този път това е председателят на транспортната комисия Йордан Мирчев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати