24 Април 2024 г. Сряда

"Октопод"-ът е балон, който ще се спука!

2012-01-26 13:04:26

Делото „Октопод“ е един балон и ще завърши, както завършва всеки балон. Това заяви бившият главен прокурор Никола Филчев, след като два часа беше разпитван като свидетел.

Той се изправи на очна стачка с бившия началник на НСС ген. Атанас Атанасов и превърна в цирк съдебната зала. Прокуратурата я поиска заради разлики в показанията им пред съда.

По думите на ген. Атанасов, който бе разпитан вчера, двамата с Никола Филчев се познават и бившият главен прокурор му се е обаждал, за да лобира за назначаването на Алексей Петров в ДАНС.

След като двамата се изправиха един срещу друг в съда, веднага до тях се присъедини и служител на съдебна охрана.

По време на тази процедура се разрази скандал, защото двамата продължаваха да поддържат показанията, които са дали пред съда.

Попитан дали познава Атанасов, Филчев отговори, че знае, че такъв човек е бил шеф на НСС, но лицето, което е изправено срещу него не му напомня на Атанасов.

 

Ген. Атанасов потвърди, че познава Филчев и той му се е обаждал по телефона за назначението на Алексей Петров.

"Това е 100-процентова лъжа", разкрещя се Ти много добре знаеш, че исках от Костов да те уволни след подслушването. За какво ми е да внедрявам секретен служител. Костов ми каза, че жена му (на Атанасов) е алчна и намерили в сметките й 7 милиона долара", отвърна бившият главен прокурор, гледайки  Атанасов в очите.

"Ще ти се обаждам на теб, за какво", попита Филчев. 

"Първоначално надуваш балон, радост, оживление, големи очаквания. След това пускаш балона да лети във въздуха, наоколо ръкопляскания, аплодисменти, на върха си. И идва момент, в който балонът, както всеки балон, се спуква и никога не можеш да го надуеш пак".

Той отказа да отговаря на повече журналистически въпроси и покани репортерите на пресконференция в понеделник на стълбите на Съдебната палата.

Делото "Октопод" се води срещу бившия съветник в ДАНС Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Янко Попов и Кирил Топалов.

Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване, а Петров - и за разгласяване на държавна тайна.

Бившият прокурор Цеко Йорданов е подсъдим за престъпление срещу правосъдието. Алексей Петров вчера определи делото като цирк. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати