26 Април 2024 г. Петък

Бойко Борисов: на Калин Георгиев не съм му чул гласа

2012-01-26 09:58:11

Главният секретар на МВР Калин Георгиев трябва също да носи отговорност за последните полицейски акции, при които бяха допуснати грешки от униформените.

Така премиерът Бойко Борисов коментира провалите на акциите в Мировяне, Скравена и самоубийството на Стойчо Стоев-Чочо в Перник.

"Когато аз бях главен секретар, си поемах отговорността за всичко. Сега на Калин Георгиев не съм му чул гласа. Разбира се, че и той трябва да си понесе отговорността", на мнение е Борисов.

Премиерът допълни пред Нова телевизия, че вътрешният министър Цветан Цветанов е трябвало да вземе и "главата" на някои от големите началници. Все пак Борисов смята, че МВР шефът не е длъжен да се съобрази с неговото мнение.

"Не е длъжен? Не, но нивото на наказанията, които налага, зависят от министъра", допълни той. А наказанията вече са ясни - две порицания и едно мъмрене.

"Вие първо как обучавате, как подготвяте, как контролирате изпълнението на полицейските операции? Ако вие сте в строителството, щях да му кажа, това означава, че вашите кофражисти са направили така кофража, че ви е изтекъл бетонът и сега трябва всичко наново да разрушите, да дадете много пари и да изпуснете сроковете".

Бойко Борисов бе категоричен, че професионалното ръководство на тези операции е било изключително слабо.

 

"Абе господа, вие защо не проверихте, след като казвате, че тези хора се занимават с контрабанда, интернет сайтовете им? Ами те могат да продават цигарите по интернет. И тогава щяхте да стигнете... до това, че това момиче има такъв сайт. Щяхте да докладвате на министъра и щяхте да бъдете сто пъти по-внимателни, защото знаете, че това ще доведе веднага до политически отзвук, ако са такива хората".

Така Борисов обясни провала на баретите при спецоперацията срещу семейство Начкови, които в събота бяха задържани от над 20 полицаи при акция срещу разпространение и продажба на акцизни стоки.

МВР шефът отчете като грешка със семейството от Мировяне използването на силите на СДВР за групи от тежката организирана престъпност.

"Именно и заради това толкова се зашумя по този случай. Повтарям, професионалното ръководство на тези операции беше изключително слабо", мотивира се Борисов.

Премиерът твърдо заяви, че достатъчно ясно е порицал този вид операции на МВР.

"В същото време, когато заслужават, и ето вижте, откриха и изнасилвача в Студентски град (бел.ред. премиерът явно визира случая със студентката пред Нов български университет), убийството във Видин, убийството във Враца, убийството в Перник, изключително добра разкриваемост на всички общественозначими случаи, които имаше и създаваха обществено напрежение. Така че за това трябва да бъдат похвалени. Въпросът е да не правят такива операции като тези, които компрометират името на министерството", допълни още той.

Бойко Борисов смята, че трябва да се създават не две, а три анкетни комисии в парламента, искане, което вчера бе отправено от опозицията в НС.

По думите му първата анкетна комисия трябва да е за разследване на случая в Перник, втората – за разследване на случая в Мировяне, а третата – за разследване на общинския съветник от ДПС и кандидат за депутат Иса Бесоолу, заради който вчера се разрази скандал между министър Цветанов и дясната ръка на Доган – Лютви Местан.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати