26 Април 2024 г. Петък

Опозицията готви вот на недоверие

2012-01-26 09:23:59

Опозицията се готви за вот на недоверие към правителството заради случаите с полицейско насилие.

Тя настоява да бъдат създадени две анкетни комисии, да бъде изслушан премиера Бойко Борисов и за оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Ако тези инициативи бъдат блокирани и продължава агресията срещу опозицията за това, че иска отговори за скандалните случаи, на преден план излиза вот на недоверие, категорични са опозиционните партии в парламента. 

Депутатът от Синята коалиция Йордан Бакалов обвини пред bTV министър Цветанов в това, че умишлено е командировал в чужбина висши служители на МВР, които вчера е трябвало да бъдат изслушани от специална комисия във връзка със случаите в Мировляне и Скравена.

Сред тези служители е и самият главен секретар на МВР Калин Георгиев.

"Уволнения няма след случая с малтретираното семейство в Мировляне. Шефът на Второ РПУ беше с временна заповед, така че преместването му не може да се счита за уволнение", заяви Бакалов.

Депутатът от БСП Ангел Найденов също спомена случая в Мировляне, заедно с убийството на Мирослава от Перник в началото на месеца, както и оплакването на момчетата от Скравена, че са били бити от полицаи.

„Дори да са само тези 3 случая, имаме всички условия да поставим въпроса за политическата отговорност на министъра на вътрешните работи. За съжаление не трябва да забравяме, че има цяла една поредица от подобни случаи в Кърджали, Търговище, Варна и т.н.

Трябва да бъдат подложени на кръстосан разпит от парламента не само Цветан Цветанов и Калин Георгиев , но и премиерът. Тази тема се нуждае от изясняване докрай”, категоричен бе червеният депутат.

Според Христо Бисеров от ДПС основната характеристика на дейността на МВР е бруталността и агресивната некомпетентност, което е прецедент в управлението досега.

„Над това нещо има две шапки. Едната е политическа в лицето на министър и премиер. Премиерът вече се опитва да се разграничи, но се оказва, че не може. Много е голяма зависимостта му от вътрешния министър. Цветанов пък освен политическото ръководство, е поел и професионалното ръководство на МВР, т.е. това ведомство няма реално главен секретар, тъй като Цветанов решава и дърпа конците за всяка акция“, смята Бисеров. 

По думите му другата шапка над МВР е прокурорската, която пазила полицейското насилие.

„Имаме десетки осъдени в Страсбург, но нито един от тях не е изправен на съд от прокуратурата”, заяви Бисеров.

Анастас Анастасов от ГЕРБ от своя страна подчерта, че изразеното от опозицията мнение, че полицейското насилие се толерира от политическа партия, е абсурдно.

„Търсят под вола теле... Пробваха да очернят Борисов, пробваха с Дянков, сега въртят на шиш Цветанов и ще се опитват всячески да го компрометират с политическа цел”, коментира депутатът от управляващото мнозинство.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати