29 Март 2024 г. Петък

За и против онлайн продажбата на лекарства

2012-01-26 08:15:27

От началото на годината всяка аптека със собствена интернет страница има право да продава лекарствени продукти без рецепта онлайн. Това право беше дадено на фармацевтите, след като от началото на годината влязоха в сила промените в наредбата за дейността на аптеките.

За да получат разрешение за онлайн продажба, аптеките трябва да преминат през одобрението на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). В седемдневен срок след подаването на заявлението до агенцията аптеката може да бъде одобрена или отхвърлена. Въпрос на време е ИАЛ да публикува на интернет страницата си регистър с лицензираните аптеки, които имат право за онлайн продажба.

Лицензираните аптеки трябва да имат и онлайн връзка с агенцията по лекарства и Българския фармацевтичен съюз. Само тогава електронната продажба на лекарства без рецепта ще бъде гарантирана, а злоупотребите силно ограничени. 

От Българския фармацевтичен съюз коментираха за Investor.bg, че тази промяна не е провокирана от интереса на собствениците на аптеки или фармацевтичния бранш, а от решение на Европейския съд, което бе последвано и от редица промени в правната рамка на Европейския съюз.

Цената

Оказва се, че инвестицията в изработването на интернет сайт не е достатъчна, а е съпроводена от редица други вложения. Собствениците на аптеките трябва да планират и инвестиции, свързани с правилното опаковане, транспортиране и доставяне на лекарствените продукти, за да бъдат запазени техните качества и ефикасност при електронната търговия.

Поддържането на интернет сайт за търговия с лекарства вероятно ще наложи и реорганизация на персонала на аптеката, коментират представители на бранша.

Организацията на фармацевтите смята, че към днешна дата е прекалено рано да се определи броят на аптеките, които ще поискат да извършват онлайн продажби. На този етап не е ясен броят на пациентите, които ще се заинтересуват от интернет продажбата на медикаменти.

Проблемите

Българското законодателство разрешава всички лекарствени продукти без рецепта да могат да се продават и в дрогериите. А сега с новите промени тези опасения се пренасят и върху интернет търговията с медикаменти без лекарско предписание.

Друго изразено от фармацевтите притеснение е, че при интернет търговията с лекарства съществува вероятността да се прескочи консултацията на фармацевта. В немалко случаи се налага той да прецени дали пациентът има нужда от лекарства без рецепта или трябва да бъде насочен към лекар.

Експертите изразяват притеснение, че допреди влизането в сила на наредбата е имало немалко сигнали за продажба на лекарства от нелицензирани източници в България. А сега е възможно да настъпи объркване в обществото за това кои са лицензираните сайтове за продажба на медикаменти и кои не.

Но най голямата опасност според хората от бранша е създаването на грешно впечатление в обществото, че е разрешена продажбата на всички лекарства по интернет. Изрично трябва да стане ясно за обществото, че разрешението е за продажба на лекарствени продукти без рецепта като аспирин или аналгин например, докато антибиотиците се изключват от тези продажби.

източник: investor.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати