18 Април 2024 г. Четвъртък

Затваряме темата АЕЦ "Белене", ако до 1 г. няма инвеститор

2010-08-02 15:30:57
До август догодина ще е ясно ще строим ли АЕЦ „Белене”, се разбра от думите на икономическия и енергиен министър Трайчо Трайков по време на отчета му за свършеното от министерството през първата година от мандата. През този месец пък ще бъде избран финансовият консултант по проекта.

„Догодина по това време проектът „Белене” или ще се е развил, или ще е затворен като тема”,

каза министърът по време на отчета си за свършеното от неговия екип през първата година от мандата на ГЕРБ. Трайков уточни, че дотогава ще е ясен какъв е реалният инвеститорски интерес. Иначе проектът за новата АЕЦ се движел по график и до края на този месец ще има избран финансов консултант, добави министърът.

Трайков потвърди, че сръбският интерес към миноратния дял на "Белене" формира около 1% от стойността на проекта,

налице е и интерес от гръцка страна към миноритарните акции, но министърът не можа да бъде по-конкретен.

Ако пък руският инвеститор "Атомстройекспорт" се откаже от подновяването на договора с НЕК през септември, ще се съдим, ни никоя от страните няма интерес от това, коментира енергийният министър.

Същевременно Трайков подчерта, че е налице изключителен инвеститорски интерес към изграждането на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Към момента в план-програмата на министъра разширението на старата ни атомна централа не е записано, просто защото няма решение на кабинета по въпроса. Ако обаче правителството вземе такова решение, ще има много желаещи да инвестират в 7 реактор на „Козлодуй”, предрича министърът. Той припомни старата си теза, че 7 блок на АЕЦ „Козлодуй” е по-добър и по-евтин вариант от АЕЦ „Белене”.

„Тази опция може да се осъществи и отделно и независимо от изграждането на АЕЦ „Белене”, и също така, ако „Белене” го няма”, категоричен бе Трайчо Трайков.

„Въз основа на резултатите можем да гледаме по-спокойно през следващата година, въпреки кризата”.

Трайков постави и задачите, които ще гони той и подчинените му в отделните сектори през 2011. В сферата на икономиката се планира да се спестят на бизнеса от административно бреме 4 млн. лв., а на по-късен етап 20 милиона. Става въпрос за облекчаване на регулаторни режими и задълженията на фирмите да предоставят информация от най-различно естество на държавната администрация.

Административната тежест ще бъде намалена с промени в редица закони, обеща Трайков в присъствието на синдикати и работодатели.

Продажбата на „Булгартабак” до края на годината на стратегически инвеститор, ръст на чуждите инвестиции с 50 на сто и 30 % увеличение на експорта са сред другите цели на министъра в областта на икономиката.

Нови договори за газови доставки, диверсификация и сигурност на източниците и функциониране на електроенергийна борса

са приоритетите в енергетиката. В туризма, освен, че ще се пише нов закон, ще обединяваме близо 200 туристически организации в една национална, но най-вече по света и у нас ще наблягаме на мотото -  България - целогодишна туристическа дестинация. Трайков поощри туроператори и хотелиери, че са техни 63 млн. по ОП "Конкурентноспособност" до 2013 г.

Оказа се, че сред задачите до другата година в експозето на министъра бяха пропуснати два основни акцента, а именно АЕЦ „Белене” и проектът за каскадата „Горна Арда”, за което Трайков се пошегува, че ще наложи по 20 лв. глоба на екипа му, подготвял материала.

източник: bnews.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати