25 Април 2024 г. Четвъртък

Световната банка: Логистичният пазар в България е конкурентоспособен в региона

2010-08-02 15:26:28
Пазарът на логистични площи и услуги в България е конкурентоспособен на фона на останалите страни в региона. Това показва изследване на Световната банка сред 155 страни в света.

България заема 63-то място с 2.83 точки и 58.8% покритие на критериите спрямо най-добрата страна в сектора – Германия. Сред критериите, които се вземат предвид в оценяването, са бързината на митническите услуги в страната, качествената инфраструктура, логистичните услуги и компетентността на служителите, изпълняващи обслужващите дейности. Високи оценки се дават на логистичните услуги и компетентността на служителите, като страната ни заема съответно 52-ро и 55-о място. Изоставането е в инфраструктурата, където сме на 94-то място.

Гърция (54) и Румъния (59) са преди България в подреждането на Световната банка, но след нас са Сърбия (83), Македония (73), Хърватия (74) и Малта (64). 

България има стратегическа локация на Балканския полуостров и голям потенциал да се превърне в логистичен център в региона, коментира Александър Танев, мениджър "Логистични площи" във Forton, представител на Cushman&Wakefield за България. Според него това може да се постигне с инвестиции за подобряване на транспортната инфраструктура - железопътна, пристанищна, летищна и граничните пунктове.

В бъдеще влияние за развитието на пазара на индустриални площи в страната ни ще окаже и стратегия за устойчив растеж "Европа 2020", която се изготвя от Европейската комисия, посочи Танев.

През второто тримесечие на годината на пазара у нас са изградени 86 405 кв.м нови индустриални площи, показва проучването на Forton. "Лидл" (36 000 кв.м) и "Била" (19 600 кв.м) въведоха в експлоатация логистичните си центрове в района на Елин Пелин, който се обособява като стратегическа локация за логистичните оператори.

Около 84 000 кв.м индустриални площи са в различни етапи на изграждане само в района на столицата, а общият обем на наличните в момента модерни индустриални площи възлиза на 514 750 кв.м, което е ръст от 20% спрямо първото тримесечие на 2010 г. Процентът на незаети площи също се повишава и в момента е между 8 - 9 %.

В същото време наемните нива на първокачествените логистични площи се понижават и в момента са средно 4 евро на кв.м, което е спад от 20% спрямо последното тримесечие на 2009 г. В тази стойност не се включва сервизната такса, която варира между 0.5 и 1 евро/кв.м. Между 3 и 5 години е средната продължителност на договорите за наем на логистични площи. Гратисният период, който се договаря, е до 3 месеца. Сред предпочитаните от компаниите локации за наемане са районите около летище София, Божурище, околовръстното шосе на столицата, териториите около магистралите "Тракия" и "Хемус", както и регионите на Елин Пелин и Костинброд. 

Извън района на столицата активността на пазара на индустриални площи е съсредоточена основно около Пловдив, Варна и Русе. В тези райони се намират най-големите логистични проекти в процес на изграждане, посочиха от Forton. В края на годината предстои пускането на "Логистичен парк Русе".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати