26 Април 2024 г. Петък

Световния икономически форум се фокусира върху икономическият растеж, работните места и протекционизмът

2012-01-25 07:30:33
Политици, икономисти, бизнес лидери се събират от днес до неделя в швейцарския курорт Давос за поредното издание на Световния икономически форум(СИФ), за да обсъдят бъдещата посока на капитализма, съобщава Ройтерс.

Икономическият растеж, работните места и протекционизмът са основните теми, за които се очаква близо двете хиляди участници в тазгодишното издание на форума да разговарят.

Целта на обсъжданията е да се очертае глобалният дневен ред за следващата година.

Най-важният въпрос за мнозина правителствени ръководители ще бъде как да се възстанови растежът въпреки нарастващата задлъжнялост и намаляващото доверие на пазарите. Бизнес лидерите ще водят и частни разговори за това как да се наемат повече млади хора, да се възстанови доверието в ръководителите, да се направи екологично чистата енергия по-привлекателна и да се печели от новите технологии.

В понеделник от СИФ разпространиха традиционното си тримесечно проучване сред своите членове. Според него опасността от големи геополотически сътресения нараства, а сътрудничеството при решаване на глобалните проблеми намалява. 

Официалното откриване, насрочено за късния следобед, е поверено на канцлера на Германия Ангела Меркел. Наблюдатели очакват със словото си тук тя да очертае посоката на политиката й за европейската дългова криза през идните месеци.

Заради огромния брой проблеми, които трябва да решават тази година, мнозина от участниците в Давос може и да предпочетат да се отдадат на по-лека и по-доходоносна дейност - сключване на тайни корпоративни сделки, запазената марка на икономическия форум, написа в свой анализ Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Според агенцията политиците от САЩ и други страни ще търсят инвестиции за районите си, инвеститорите ще издирват обещаващи млади предприемачи, а всички заедно - поредното гениално изобретение.

"На срещите на форума в Давос 1% от хората, които държат властта, ще обсъждат и решават съдбата на останалите 99 процента от света", коментира пред "Ройтерс" Дейвид Рот, участник в "паралелния" форум на протестиращите - "Окупирай Световния икономически форум". Движението вече изгради лагера си от иглута.

 

Списъкът с участниците в Давос е по-дълъг от когато и да било в четирийсеттгодишната му история - включително близо 40 държавни глави и 18 управители на централни банки.


Сред публичните личности, които се очакват тук, са британският премиер Дейвид Камерън, израелският премиер Шимон Перес, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, директорът на МВФ Кристин Лагард, финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър, генералният секретар на Арабската лига Набил Ал Араби.

Организаторите на форума предупредиха този месец, че финансовите проблеми през последните две години подклаждат негодувание, което може да стане причина за протекционизъм, национализъм и обществено недоволство. Това е особено силно послание за трите световни сили, за които тази година е изборна - САЩ, Русия и Франция, както и към арабския свят, преживял серия от въстания, припомня АП.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати