17 Април 2024 г. Сряда

Барак Обама обеща справедлива икономиката от върха до дъното

2012-01-25 07:00:41
Изграждането на справедлива икономика от "върха до дъното", в която богатите плащат честен дял, обеща в традиционното си за началото на годината обръщение "За състоянието на съюза" американският президент Барак Обама, предадоха световните агенции. Той беше категоричен, че ще се бори за това, въпреки пречките в Конгреса и няма да допусне републиканците да възстановят икономическите политики, причинили най-тежката рецесия от 30-те насам.

"Ние можем да устроим държава, в която все по-малко хора се справят наистина добре, докато расте броят на американците едва справящи се. Или можем да възстановим икономиката, при която всеки получава справедлив дял, всеки дава своя честен дял и всички играят по едни и същи правила", се казва в изказването на Обама.

Американският президент се обяви за промени в данъчния кодекс, след които хората, които печелят повече от милион на година, да плащате минимум 30% данъци. "Ако печелите по-малко от 250 000 годишно, както 98% от американските семейства, данъците ви не трябва да се вдигат. Вие сте тези, борещи се с скачащите цени и не помръдващите заплати. Вие сте нуждаещите се от облекчения", допълва борещият се за втори мандат Обама.

Американският президент призова Конгреса да разработи законопроект, който да позволи на нелегалните имигранти, които желаят да работят чужденци да получат право да легализират престоя си. "Аз все още съм уверен, че ние трябва да се борим с нелегалната имиграция. Но ако в година на избори Конгресът не може да работи по мащабни планове, то нека поне да се разберем да прекратим изгонването на отговорни млади хора, които искат да работят в нашите лаборатории, да започнат бизнес или да защитават тази държава. Дайте ми закон даващ им шанс да заработят гражданство. И аз ще го подпиша незабавно", аргументира се Обама.

Друг призив, отправен към Конгреса е за промени в данъчния кодекс, които дават предимство на компаниите създаващи работни места в страната. "Сега компаниите, които получават данъчни облекчения, изнасят работни места и приходи в чужбина. В същото време предпочелите да останат в Америка страдат от едни от най-високите данъчни ставки в света. В това няма никакъв смисъл, и всичко го знаят", каза Барак Обама.

Той беше категоричен, че използващите аутсорсинг компании трябва да плащат най-високите данъци, за да покриват разходите по връщането на другите компании в САЩ. Обама смята също, че страната има възможността да вземат първенството по производство от съперници като Китай. Той призова за "излъскване" на етикета "Произведено в САЩ".

Президентът смята да разреши сондирането в над 75% от петролните и газови находища по американския шелф. Според него, тези мерки ще позволят на САЩ да намалят зависимостта си от чуждестранните енергоресурси и да се открият нови работни места.

Друго намерение на Обама, свързано с икономиката, е създаването на служба за контрол прозрачността на външната търговия, задачата на която ще бъде да разследва нарушенията в сферата на търговията в страни, като Китай. Нейната основно задача ще бъде недопускането на територията на САЩ на фалшиви и опасни стоки.

По отношение на външнополитическите намерения на САЩ Барак Обама заяви, че мирното разрешаване на международната конфронтация около иранските ядрени амбиции все още е възможно. Американският президент обаче беше категоричен, че няма да се откаже от никоя от възможностите, включително военната, да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

"Световната общност преодоля своите разногласия и сега е обединена да възпре ядрените амбиции на Иран. Режимът е по-изолиран от всякога, лидерите му са изправени пред парализиращи санкции, и докато те избягват своите отговорности, този натиск няма да намалее.", каза още Обама.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати