26 Април 2024 г. Петък

Политиката за бездомните кучета правилна, мерките – не

2012-01-25 05:59:22

Оповестените от Столична община мерки за намаляване на броя на скитащите кучета през 2012 г. следват правилна политика, но са недостатъчни и едва ли ще доведат до желания резултат, се чете в специална декларация до медиите на международната организация за защита на животните "Четири лапи".

"Предвидените за тази година мерки включват обработване на около 5000 животни, има и заявена готовност за сътрудничество с частните ветеринарни клиники и амбулатории – нещо, което трябваше да се случи много отдавна",  обясни д-р Марина Иванова, ръководител на проекти "Грижа за бездомните животни".

Тя обаче е категорична, че от Столична община не споменават нищо за превенция на изоставянето на домашни животни и ограничаването на домашното им развъждане.

От "Четири лапи" са категорични, че основната причина дългогодишният проблем в София, е "не липсата на финансов ресурс или грешен подход на общината, а единствено неефективната работа на отговорните звена".

 

"Регистрацията на домашните кучета върви бавно, липсва достъп за частните ветеринарни лекари и служителите на общината до базата данни, в която би трябвало да се вкарва информацията от чиповете на животните", отчита още д-р Иванова.

Според специалистите от фондацията не е уместно от Столична община да настояват за финансова помощ от държавата, при положение, че бюджетът на ОП "Екоравновесие" и тази година надвишава един милион лева.

"Същевременно, на общини около София би могло да се помогне, защото оттам има прилив на скитащи животни към столицата. Сериозни притеснения предизвиква и отношението към четириногите на служителите на ОП "Екоравновасие", отбелязват от "Четири лапи".

От там допълват, че ежедневно получават сигнали за нехуманно отношение към заловени кучета и прояви на жестокост към четириногите.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати