20 Април 2024 г. Събота

Борисов обсъжда посланическите назначения с Плевнелиев

2012-01-25 05:49:17

Първите посланически назначения, под които ще стои подписът на новия президент Росен Плевнелиев, ще станат ясни днес, съобщава "Труд".

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне сутринта с президента на "Дондуков 2", за да уточнят назначенията, след това ще бъде взето решение на заседанието на Министерския съвет, което ще се състои в Пазарджик. В момента без титуляри са около 65 от над 80 посолства.

Днес ще бъдат назначени само около 20. Преди повече от година правителството реши, че бивши 
сътрудници на Държавна сигурност няма да представят държавата зад граница. На около 40 посланици с минало в ДС бяха прекъснати служебните командировки и те бяха върнати в София.

Очакваната реакция на Светия синод след разкритието, че 11 от 15-те владици са били сътрудници на бившата ДС, вчера не се случи, пише "Труд". След двудневни скандали епископите се отказаха да излязат с позиция пред обществото доколко канонично е било едновременно да служат на Бога и атеистичния режим.

12-годишният Станко от видинското с. Лагошевци е бил удушен още в деня на изчезването си 4 януари. Зверството станало, за да бъде прикрит опит за сексуално посегателство, научи “24 часа”.

Това е основната версия, около която се работи, след като тялото на детето бе намерено на 21 януари в безводно дере в местността Диловец край селото.

Работата по разкриването на извършителя продължава с помощта на експерти от София, но към момента няма задържани и заподозрени.

Според заключението на съдебния лекар след извършената аутопсия причината за смъртта на детето е механична асфикция в резултат на удушаване.

"Искате инвеститори - привлечете ги!", съветва Негово Превъзходителство посланикът на САЩ в България - Джеймс Уорлик, цитиран от "24 часа".

"Намираме се в трудна среда за правене на бизнес. Не грешете. В последно време сме свидетели на решения, които няма да доведат до привличане на чеждите инвестиции, въпреки декларациите на правителството, че ги иска. Виждам, че делата не отговарят на думите", каза посланик Уорлик на бизнес семинар за устойчивото развитие на инфраструктурата у нас, организиран от Generаl Electric.

Основно предизвикателство пред кабинета било от думи да превърне стремежа за нови инвестиции в дела.

"Европари се бавят от лакомията ни", каза министърът на земеделието Мирослав Найденов пред "Труд". "Попитах ръководството на "Метро" дали диалогът ни с тях е изчерпан и защо въобще се наложи въпросът да се повдига на възможно най-високо ниво по време на работния обяд между канцлера Меркел и премиера Борисов.

Досега тази търговска верига не е искала среща с мен, за да им е отказвана. Но ние няма да отстъпим и ще защитим българските производители, които се оплакват от "извиване на ръцете" от веригите. Най-често се оплакват от дългия период на отложено плащане до 3 месеца, затова срокът ще бъде фиксиран на 30 дни.

От горите може да се добива двойно повече. Не съм имал лоши отношения с Дянков. Първи предложих на Порожанов да поеме фонд "Земеделие". Министър на земеделието е изключително тежък пост, огромен ресор", заключи г-н Найденов. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати