27 Април 2024 г. Събота

Правителството решава утре за 25 посланици, част от тях заменят дипломатите агенти

2012-01-24 16:27:20

Очаква се утре на заседанието на правителството, външният министър Николай Младенов да внесе предложение за 25 посланици, които ще заменят досегашни дипломати. От ведомството му потвърдиха, че назначения ще се обсъждат, но отказаха информация колко посланици ще бъдат представени и кои ще са те. Голяма част от тях ще бъдат на местата на дипломатите агенти.

 

Нови и стари дипломати 

Според различни източници, с които "Дневник" разговаря, в списъка с предложенията утре ще бъдат:

Константин Димитров, който в момента е зам.-министър на външните работи, ще замине за Лондон. Досегашният посланик там Любомир Кючуков беше огласен като агент на ДС.
Димитър Цанчев, също зам. външен министър, отива в постоянното представителство в Брюксел, тъй като мандатът на Бойко Коцев изтича.
Ангел Чолаков, който е съветник на премиера Бойко Борисов по европейските въпроси, поема мисията в Рим на мястото на Атанас Младенов, който също е от посланиците с досиета.

Петима души, ръководещи временно мисии, ще бъдат назначени за посланици. Това са:

Елена Шекерлетова - Виена (Австрия)
Катя Делева - Претория (Южна Африка)
Димитър Михайлов - Дамаск (Сирия)
Маргарита Ганева - Братислава (Словакия)
Румен Пирончев - Исламабад (Пакистан)

Като възможна номинация за холандската столица Хага източници на "Дневник" посочиха ген. Никола Колев, който беше началник на кабинета на Георги Първанов. Пред "Дневник", той каза, че с него са водят разговори отдавна за такава позиция, но отказа да навлиза в детайли, тъй като все още няма решение. Ген. Колев беше и шеф на предизборния щаб на Първанов за втория мандат, а преди това - началник на Генералния щаб на Българската армия.

Не е ясно кой ще поеме овакантените места в екипа на Николай Младенов и дали те ще бъдат представени утре.

Очакват се назначения и за Прага (за фаворит се сочи Бисерка Бенишева - дипломат от кариерата), Киев, Стокхолм, Скопие (номиниран е Иван Петков).

За първи дипломат в посолството в Женева се очаква да бъде предложен Иван Пиперков, началник-отдел в дирекция "ООН и глобални въпроси" във външното министерство.

Смяна на посланиците агенти 

Очаква се в утрешните предложения за назначения да бъдат и хората, които ще поемат мисиите в Атина (ще бъде предложена Емилия Кралева, която работи във външно) и Белград. Там, както и в Хага, настоящите посланици бяха командировани обратно в България след приемането на промените в Закона за дипломатическата служба, според които бивши агенти и сътрудници на Държавна сигурност не могат да заемат такива позиции. В края на ноември тези текстове бяха отменени от Конституционния съд, а тримата посланици Златин Тръпков, Георги Димитров и Андрей Караславов спечелиха дела във Върховния административен съд, които сега се обжалват от външното министерство.

Затова вчера от администрацията на новия президент съобщиха, че изчакват ново предложение от Министерския съвет за смяна на посланиците агенти с аргументи, съобразени с мотивите на Конституционния съд. Росен Плевнелиев в публикуваните вчера обещания гарантира, че ще "работи за утвърждаване на модерна европейска дипломатическа служба на България и да не подписва укази за назначаване на посланици, които принадлежат към ДС".

Въпросът с посланиците, чиито мандати са приключили, ще бъде обсъден утре сутринта преди заседанието на кабинета и на среща между президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. Според установената практика преди обсъждането на имената в правителството се провежда предварителна съгласувателна процедура на външното министерство с президента.

Около 60 от посланиците ни зад граница ще бъдат сменени през тази година, по-голямата част от тях заради изтичащи мандати. Изтекъл е мандатът и на повечето от посланиците, които се оказаха агенти на бившата Държавна сигурност, и това позволява те да бъдат сменени по-лесно. Двама от огласените като агенти обаче ще останат на постовете - в Анкара (Красимир Тулечки) и в Прищина (Боби Бобев). Те бяха назначени от Николай Младенов преди година.

След като правителството одобри кандидатурите, президентът подписва укази за отзоваване на старите и укази за назначаване на новите посланици.

Източник dnevnik.bg

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати