19 Април 2024 г. Петък

Ердоган: Не приемаме френския закон за арменския геноцид

2012-01-24 15:45:36

Турция не признава приетия от парламента на Франция закон за криминализиране на отричането на арменския геноцид, заяви турският премиер Реджеп Таип Ердоган.

„За нас този закон не съществува“, каза Ердоган. Той определи гласуването на закона като „поръчково“, а самия документ като „проява на расизъм, дискриминация, убийство на свободата на мисълта, несправедливост по отношение на ценностите и историята на Европа“. 

„Вече казахме всичко и предупредихме за всичко. Поетапно ще налагаме санкции и няма да се откажем от тях. Засега все още търпим и следим развитието на събитията“, каза турският премиер. Той даде да се разбере, че в Анкара чакат решението на президента на Франция за закона. „В зависимост от развитието на ситуацията ще пуснем в действие подготвения от нас план“, подчерта Ердоган.

 

Законът беше приет през декември от долната камара на френския парламент, а вчера беше одобрен и от Сената. Той предвижда наказание от една година затвор и глоба от 45 000 евро за отричане на арменския геноцид в Османската империя през 1915-1917 г., когато са убити 1,5 милиона арменци. 

В Анкара традиционно реагират крайно болезнено на обвиненията в геноцид срещу арменците, факт, който е признат от много държави, отбелязва РИА Новости. 

След приемането на закона от долната камара на френския парламент Турция извика за консултации посланика си в Париж, обяви, че замразява двустранните посещения на политическо, военно и икономическо ниво, военното сътрудничество, отмени съвместните военни учения и съобщи редица още други контрамерки. 

Междувременно френският външен министър Ален Жупе призова Турция към хладнокръвие след приемането от френския парламент на закона, криминализиращ отричането на арменския геноцид, предаде АФП.

Бих искал да призова нашите турски приятели към хладнокръвие и да протегна ръка на тази голяма страна, тази голяма икономическа, политическа сила, заяви Жупе пред френската телевизия Канал+.

Ние имаме нужда от това да имаме добри отношения с Турция, изтъкна Жупе, като изрази убеждението си, че конструктивните отношения с Анкара ще бъдат възстановени.

Аз протягам ръка, надявам се, че тя ще бъде поета един ден, каза Жупе. Пледирам за успокоение, има много френски фирми в Турция, ние имаме много важни търговски и икономически отношения, добави той.

Ние имаме нужда от Турция, Турция има нужда от нас, следователно мисля, че реализмът ще надделее над емоцията, подчерта Жупе.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати