27 Април 2024 г. Събота

Битите Начкови: Цветанов вън от МВР!

2012-01-24 14:11:21

Пострадалото при полицейско насилие семейство Начкови от село Мировяне е готово да организира масови граждански протести, ако министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов не подаде оставката си до 10 дни. Това заявиха Малина и Петър Начкови на пресконференция днес.

Семейството от село Мировяне се оплака от полицейско насилие, след като беше задържано преди три дни при акция срещу акцизни стоки без бандерол при пазара "Илиенци".

В специализираната полицейска операция са участвали общо 20 служители на СДВР. Те са действали по сигнал за съхранение и разпространение на акцизни стоки без бандерол. В дома на семейството обаче бяха намерени само пет кутии цигари без бандерол.

 

Начкови инициират създаване на граждански комитет, които да се бори с полицейския произвол. Те очакват всички пострадали при акции на МВР да ги подкрепят.

Според семейството наказанията в МВР по техния случай са неадекватни.

“Когато някой политик хвърля в публичното пространство обещания за оставки, ако той уважава себе си, трябва да ги спазва“, коментира Малина Начкова, съпруга на пребития при акцията Петър Начков.

Припомняме, че вчера премиерът Бойко Борисов обеща да има оставки заради нерегламентираните действия на органите на реда по случая със семейството от Мировяне. По-късно обаче Цветанов наложи само административни наказания на участвалите в акцията полицаи - две "порицания" и едно "мъмрене".

“Цветанов се опитва да се оправдава с нископоставените кадри на МВР. Полицаите са действали по заповед. Нека Цветанов не си измива ръцете с тях“, заяви Малина Начкова.

“Шефът на 4-то РПУ Красимир Кръстев е преназначен във 2-ро РПУ. Първото районно отговаря за квартала, в който живеем, а второто за района, в който се намира магазинът ни. Представете си какво мога да очаквам“, допълни Начкова.

Пострадалото семейство допълни, че вече са подали жалба за побоя срещу Петър Начков в прокуратурата. Те очакват проверката по случая да приключи и след това ще преценят какви други мерки ще предприемат и дали ще подават граждански иск.

“Няма да допуснем да ни замажат очите с парични обезщетения и полуизвинения. Искаме да видим реални действия“, допълниха от пострадалото семейство.

Според Начкови свидетелите на действията на МВР срещу тях ги е страх да говорят. По думите им хората масово се притеснявали, че МВР ще предприеме действия срещу тях, ако се престрашат да разкажат какво са видели.

На пресконференцията на семейство Начкови се открои присъствието на адвокат Николай Велков, който бе показно задържан при акция "Октопод". По-късно обвиненията срещу него бяха свалени. Година по-късно бе задържан отново по обвинения за заплаха за убийство срещу Кирил Кирилов – Киро Японеца. Арестът му бе осъществен малко след като даде пресконференция за схемите в Корпоративна банка. Впоследствие и тези обвинения бяха свалени.

Велков заяви, че е готов да подкрепи всяка жертва на полицейско насилие и е готов да се включи в гражданския комитет.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати