26 Април 2024 г. Петък

Клайстерс свали Возняцки от световния връх в тениса

2012-01-24 08:00:46

 

Настоящата носителка на трофея Ким Клайстерс се класира за полуфиналите в тазгодишното издание на Откритото първенство на Австралия по тенис в Мелбърн.

В сблъсък от четвъртфиналната фаза на турнира белгийката срази с 2:0 сета поставената под №1 в основната схема Каролине Возняцки, в отделните части 6:3, 7:6.

Така Клайстерс свали датчанката от първото място в световната ранглиста и от идния понеделник ще имаме нова водачка в подреждането, като за мястото на “кралицата” в женския тенис се борят Петра Квитова, Вика Азаренка и Мария Шарапова.

Днешният сблъсък на “Род Лейвър Арина” ясно показа разликата в класите между двете тенисистки, като Клайстерс доминираше почти през целия двубой и единствено разколебаването й при затварянето на двата сета позволи на Возняцки да избегне далеч по-конфузна загуба.

В началото на първата част станахме свидетели на серия от три поредни пробива, но след това Ким удържа подаването си и поведе с 3:1. Белгийката се чувстваше отлично на корта и ясно демонстрира, че няма и помен от контузията й в глезена, като ударите й от основната линия бяха перфектни и оставиха без отговор дори връщащата всичко Возняцки.

При 5:2 Клайстерс за пръв път загатна, че е податлива на напрежението и изпусна първия си шанс да затвори сета, но веднага след това – в деветия гейм тя не сбърка и така поведе с 1:0.

В началото на втората част Возняцки опита да промени нещо в играта си и предприе 2-3 крайно неудачни излизания на мрежата, които разбира се веднага бяха наказани, след което датчанката отново заигра от дъното на корта.

Интересна статистиката по средата на втория сет показа, че датчанката е спечелила едва 12% от разиграванията от основната линия, което само показва колко категорично бе предимството на Ким до този момент.

Белгийката отново с лекота стигна до 5:2 и отново, когато имаше възможността да затвори мача, тя показа признаци на несигурност.

Усетила най-накрая своя миг Возняцки заигра значително по-агресивно, успя да спечели три поредни гейма и да изравни, а след това да се добере и до тайбрек, но в него вече майсторството на Ким отново взе връх и след 7:4 тя сложи точка на спора.

Така в опит за втора поредна година да играе финал в Мелбърн Ким Клайстерс ще се изправи срещу Вика Азаренка, която по-рано днес отстрани Агниешка Радванска с 6:7, 6:0, 6:2.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати