26 Април 2024 г. Петък

Черно на бяло. 40-те обещания на Росен Плевнелиев

2012-01-23 21:40:19

Президентът Росен Плевнелиев във втория си работен ден вече има реализирано обещание. 

На сайта на институцията са публикувани поетите ангажименти – 40 на брой, на новоизбрания президент по време на кандидатпрезидентската кампания от от 4 септември 2011 г. до 30 октомври 2011 г.

Именно първа точка е да публикува всички поети ангажименти, след което президентската администрация вече е написала "изпълнено".

Сред останалите поети от Плевнелиев обещания са да работи за утвърждаване на модерна европейска дипломатическа служба на България и да не подписва укази за назначаване на посланици, които принадлежат към ДС.

Президентът ще назначава в администрацията компетентни, млади хора и непринадлежащи към ДС.

Той ще работи по финализиране на дългосрочен план за развитие на България, изведен в Национална програма за развитие - 2020, и ще наблюдава институциите дали работят по изпълнението й.

Плевнелиев ще работи още за репутацията и доброто име на България, ще бъде президент на регионите. Той обещава още да инициира първия референдум на България по обществено значими въпроси.

Президентът поема и ангажимент да провежда дебати преди взимане на ключови решения, свързани с бъдещето на страната.

Ще проведе дебат и за АЕЦ "Белене", след като изпълнителната власт представи пред обществеността точни и ясни параметри и аргументи по проекта.

Той ще отстоява приоритетите за енергийна ефективност, енергийна сигурност и независимост и либерализация на енергийните пазари.

Ще съдейства и за активното участие на страната ни във всички основни дебати за бъдещето на Европа.

Той ще работи още за реформа в здравеопазването, за образование, квалификация и иновации, адекватни на нуждите на икономиката. Плевнелиев иска да бъде създаден фонд за целенасочена подкрепа за иновации на млади хора.

Президентът обещава да подпомага институциите в борбата с корупцията, да наблюдава предоставянето на електронни услуги да се превърне в приоритет на изпълнителната власт и да следи прогреса в тази посока.

 

Той поема ангажимент да работи за по-добра бизнес среда и за привличане на повече инвестиции и да съдейства на изпълнителната власт за приоритизиране на административната реформа с цел създаване на мотивирана и добре работеща администрация.

Плевнелиев ще наблюдава изкъсо работата на изпълнителната власт за напредъка по приоритетите в областта на инфраструктурата.

Той ще подпомага активно развитието на туризма, земеделието и информационните технологии.

Президентът ще подкрепя външна политика, обвързана с нуждите на икономиката и ще съдейства за привличане на повече чуждестранни инвестиции. 

Той ще работи още за боеспособни и /адекватни/ компактни въоръжени сили, а до  2013 г. обещава да бъдат внесени в Народното събрание устройствените закони на Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана. 

Плевнелиев поема ангажимент да свиква редовно КСНС и да присъства в Народното събрание по значими теми и въпроси, прозрачно и мотивирано да използва правото на вето.

Той ще подкрепя културното и духовното развитие на нацията, ще работи за развитие на земеделието във всичките му форми като фактор срещу обезлюдяването на селата и намаляване на пустеещите земи.

В началото на всяка календарна година ще провежда "месец на политическите консултации" с лидерите на партиите у нас.

Амбицията на Плевнелиев е да превърне президентството в стратегически център за задаване на приоритети за дългосрочното развитие на страната. Той смята още да създаде Съвет на президентите на Република България.

Сред изредените приоритети на държавния глава са да отвори вратите на институцията за гражданското общество и да я утвърди като център на обществен дебат.

Заседанията на съветите към президента ще се предават на живо в интернет, с изключение на тези, свързани с националната сигурност на страната.

Президентството ще отвори врати за национално представените работодателски и синдикални организации, за граждански обединения и неправителствени организации и други, които да участват в Съветите към Президента.

Плевнелиев ще осигурява прозрачност на назначенията и дейността на президентската администрация. Ще има прозрачност и ясни правила по въпросите на гражданството и амнистията.

Плевнелиев ще отстоява активно интересите на българите зад граница и ще поддържа активен диалог с тях. Преди посещенията в страната ще организира “мобилна приемна” на Президентската администрация за директен контакт с хората.

Росен Плевнелиев обещава да продължи инициативата на своя предшественик Георги Първанов - “Българската Коледа”.

Новоизбраният държавен глава ще провежда регулярни срещи с националните и регионални медии, включително и кореспондентите на чуждестранните медии, акредитирани в България.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати