Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Април 6
Начало arrow Крими arrow Елтехник от ГДБОП викан на огледите на "къщите на ужасите"

Елтехник от ГДБОП викан на огледите на "къщите на ужасите"

  Print E-mail
2012-01-23 17:55:50
източник: dnes.bg

Елтехник и чистачка в ГДБОП, студенти от Академията на МВР и надзиратели от затворническото общежитие в Перник са били сред поемните лица, присъствали на огледите на „къщите на ужасите“, където се предполага, че групата за отвличания "Наглите" е държала жертвите си.

Това стана ясно на днешното заседание на СГС, на което бяха разпитани поемните лица.

Пред съда Мария Георгиева разказа, че заедно с нейна състудентка от полицейската академия били изпратени като поемни лица във Вакарел. И двете били извикани от началника на курса си.

Георгиева поясни, че било практика студенти да съдействат на колегите си в такива случаи. Тогава тя е била втори курс, а вече е действащ разследващ полицай в Пловдив.

Електротехникът от ГДБОП Петър Василев си спомни, че присъствал на оглед на таванско помещение в кв. "Малинова долина". В деня, когато бил огледът, той поискал от началника си да бъде освободен по-рано, но ръководителят му казал, че ще е поемно лице, заедно с друг работещ в службата.

 

Василев отрече да е възприел посочването му за поемно лице като разпореждане и е убеден, че всичко е минало по правилата.

Двамата били откарани с кола на ГДБОП до мястото, където бил огледът, на който присъствали заместник-главният прокурор Бойко Найденов и началникът на ГДБОП Станимир Флоров. Василев си спомни, че извършвалите огледа му показали косъм.

В друга къща, където се твърди, че са държани отвлечени - в брезнишкото село Гоз, за поемно лице е воден кметският наместник на село Арзан. Никола Борисов каза пред съда, че е бил извикан от началника на полицията.

Анелия Игликина, която също е била поемно лице, получила позвъняване в 5 сутринта от ГДБОП. Тя е била на оглед в таванско помещение на ул. "Борова гора".

Според член 137, алинея 2 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) "поемните лица се избират от органа, извършващ съответното действие по разследването, между лица, които нямат друго процесуално качество и не са заинтересовани от изхода на делото".

Подсъдими по процеса "Наглите" са Ивайло Евтимов – Йожи, Прокопи Прокопиев – Културиста, Даниел Димитров – Релето, Любомир Димитров, Радослав и Митко Лебешковски, Павел Петков, Кирил Кирилов и Цветозар Славчев.

Те са обвинени за извършването на 11 отвличания, знакови за последните 20 години, и един опит за похищение.

Сред жертвите им са синът на екстранспортния министър Вилхелм Краус – Михаил, Ангел Бончев и съпругата му Камелия, бизнесмените Киро Киров и Мехмед Чакър, студентът Илиян Цанев, ученикът Джорджио Марков, Венцислав Величков, Георги Георгиев, Васил Маникатов и Румен Гунински.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Крими
  Новини Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дондуков", съобщи ...
  Новини Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще се бди за ...
  Новини Преводът на обвинението срещу Васил Божков и документите за екстрадиция на бизнесмена от Обединените арабски емирства е готов. Това съобщава БТВ, позовавайки се на източник от ...
  Новини Анализатори не очакват реални резултати от обявената от главния прокурор Иван Гешев вчера ревизия на приватизацията от последните 30 години.Финансистът Емил Хърсев коментира пред ...
  Новини Специализираната прокуратура е отделила материали от първото обвинение срещу Васил Божков, за да образува ново разследване срещу него. Това е свързано и с твърденията за изнасилвания на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?