19 Април 2024 г. Петък

Оставки в МВР заради полицейското насилие в Мировяне

2012-01-23 08:42:41

 

Премиерът Бойко Борисов обяви, че до обяд ще поиска оставки на служители от МВР заради недопустимото насилие и грубо отношение към семейството от Мировяне, чийто дом стана обект на "рутинна проверка" заради сигнал за укриване на акцизни стоки.

Министър-председателят се включи изненадващо сутринта в bTV,  за да вземе отношение по скандалния случай.

Според Борисов полицейската операция в Мировяне е водена непрофесионално.

"Още днес ще поискам няколко оставки. Сега чакам министъра (Цветан Цветанов - бел.ред.) да дойде и до обяд ще ги оповестим. Аз не искам да коментирам какви сигнали има, но не може да отиваш и да биеш жена и мъж, които видимо не могат да окажат съпротива. И то 20 души полицаи.

 

Спокойно могат двама служители на МВР да им връчат документите за проверка и културно да ги придружат до дома им. Понеже в България се разбира само от уволнения, явно това е начинът да се научат как се работи. Аз не искам да оправдавам това семейство, но не е това начинът да се действа при рутинни операции на МВР.

Не можеш да отидеш да кажеш и на бившия военен министър: Ти си престъпник, лягай долу! Има си други начини. За да вярват хората, те трябва да действат по различен начин. Съжалявам, защото от хилядите добри неща, които прави МВР и прокуратурата, от един подобен случай все едно нищо не са работили през годината", заяви Борисов.

Преди два дни по сигнал за контрабанда на цигари барети задържаха пред базара "Илиянци" Петър Начков и съпругата му Малина – от 7 години собственици на магазин за алкохол, кафе, цигари и захарни изделия на базара.

"Ние бяхме спрели пред Илиянци. Полицаите спряха пред колата ни и почнаха да викат. Стъписах се, стрес изживях. Свалиха ме на земята и почнаха да ме бият. Двама или трима човека бяха – не оказах съпротива, те бяха с качулка и не можах да разбера какво става. Ритаха ме, биха ме по главата. Сложиха ми и белезници. Качиха ме в буса и пак ме биха - имам медицинско за нараняванията", разказа днес потърпевшият.

"Мен ме качиха в друга кола, питах какво става, но не ми дадоха обяснение. И на мен ми сложиха белезници, докато караха към дома ни. Взеха ми ключовете от чантата и извършваха обиск в продължение на 2 часа, докато аз стоях отпред. Не ни отговаряха на въпросите", допълни съпругата му Малина.

Според МВР през 2009 г. семейството е било хванато да продава цигари без бандерол. Преди ден шефът на СДВР Валери Йорданов обяви, че за спецакцията имали достоверен сигнал за укриване на акцизни стоки. При операцията обаче бяха намерени едва 5 кутии цигари без бандерол.

Той категорично отрече операцията да има връзка с групата във Facebook срещу премиера, създадена от една от дъщерите на Начкови - "Аз няма да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ".

 

източник:  

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати