24 Април 2024 г. Сряда

МВР се предоверило на самоубилия се Чочо

2012-01-23 06:12:45

"Най-големият ни критик бави дело срещу наркомафията", разкрива в интервю за "24 часа" министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. 
 

По думите му е интересно поведението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Тя е забавила над 50 дела, едно от които срещу емблематична фигура за наркотрафика в страните от Европа.

"Започваме да си задаваме въпроса дали това не е в услуга на организираната престъпност. Това внушава липсата на справедливост, която обществото очаква. Затова съм си позволявал по-остри изказвания с конкретни примери. Точно тази съдийка и този съюз бяха най-критични към дейността на МВР, а всъщност те са хората, които трябва да гарантират справедливост и принципи в интерес на обществото и държавността", казва Цветанов.

По случая „Мирослава” министърът на вътрешните работи признава, че е имало  предоверяване към единия заподозрян за убийството Стойчо Стоев – Чочо, който се самоуби пред полицаите.

 МВР шефът отбелязва, че Чочо е  съдействал на разследването с подробно описание на случилото се и посочил мястото, където е била заровена жертвата.

 

„Колегите обаче подцениха ситуацията, което доведе до неговото самоубийство. По случая е образувано следствено дело за изясняване на всички обстоятелства. На мястото е имало поемни лица, които са преки свидетели”, коментира Цветан Цветанов.

Според него е имало и слабост в начина на работа на ръководителя на звеното на БОП в Перник. Затова е назначено дисциплинарно производство. Когато приключи, резултатите ще бъдат оповестени, обещава  вътрешният министър.

„Оценката, която даде сестрата на Мирослава, е към него конкретно, а не към директора на РДВР-Перник, и представителите на ГДБОП-София”, уточни още вицепремиерът. Той разкри още, че по случая са използва и СРС-та и за момента няма трети заподозрян.

МВР шефът за пореден път опроверга информацията, че Чочо се е застрелял с оръжие на полицай. Спекулациите по случая той ги отдаде на хора, които искат да опетнят дейността на МВР. 
Цветанов разказа как всъщност се е стигнало до двамата заподозрени за убийството на момичето - Марио Любенов-Заека и Стойчо Стоев-Чочо.

„Очерта се кръг от приятели и роднини от около 60 човека, които бяха близки на Мирослава. Колегите започнаха работа, като използваха и профила на предполагаемия извършител, изготвен от психолозите на МВР. От всичко, което имахме като кореспонденция между извършителите и близките на жертвата, изведохме по-тесен кръг от заподозрени”, каза вицепремиерът.

Така стигнали до Стойчо, който направил пълни самопризнания. Той е посочил в подробности за действията на неговия съучастник Марио Любенов.

Според окръжния прокурор на Перник обаче Пламен Найденов показанията на самоубилия се Стоев не са дадени пред съдия, а пред полицаи, след като се е провалил на полиграфа, което означава, че може да не бъдат използвани в съда. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати