24 Април 2024 г. Сряда

Военни почести за Симеонов и другите 3-ма, убити в Афганистан

2012-01-22 21:46:40

Военно почести бяха отдадени днес на четиримата френски военнослужещи, убити в петък в Афганистан, преди ковчезите им да бъдат качени в самолета, с който от тази страна си тръгва днес френският министър на отбраната Жерар Лонге, предаде Франс прес.

Един от тях е и е и българинът Свилен Симеонов.

Церемонията по сбогуване с четиримата военни започна при много строги мерки за сигурност в 13 часа местно време /8,30 часа/ на военното летище на Кабул.

На нея присъстваха Лонге, командирът на силите на НАТО в Афганистан генерал Джон Алън и генерал Оливие дьо Бавеншов, началник на генералния щаб на ИСАФ. На церемонията присъстваха и около 700 военни от силите на ИСАФ.

Четирите ковчега бяха покрити със знамето на Франция. Пред всеки от тях войник държеше червена възглавничка, върху която беше поставена снимката на всяка една от жертвите.

"Загинахте заради коварството на страхливец. Врагът не се поколеба да прибегне до най-ужасяващите измами. Вашата мисия беше символична - да живеете заедно с афганистанските военни, да ги обучавате, а не да се защитавате от тях", заяви на церемонията генерал Дьо Бавеншов. "Вие загинахте за една справедлива кауза, за правото и свободата. Терорът няма да накара Франция да се откаже от тази кауза", допълни той.

После беше изсвирена и изпята Марсилезата, а след това ковчезите бяха закарани до самолета на министъра, затрупан от наваления в Кабул сняг.

 

Ковчезите бяха натоварени в самолета с мотокар, докато министърът на отбраната Лонге се ръкуваше с присъстващите на церемонията свещеници. После той също се качи в самолета, съпроводен от членовете на делегацията му.

Самолетът би трябвало да излети, след като бъде обезледена пистата и се очаква да кацне тази вечер във Франция, след междинно спиране в Тбилиси, в Грузия.

За три седмици шестима френски военни станаха жертва на куршумите на афганистански войници, които те обучаваха. При последното нападение в петък, освен четиримата убити имаше и петнайсетина ранени. Дванайсет от тях също бяха откарани днес по посока на Франция. Двама не могат да бъдат транспортирани и са лекувани в болницата на американската военна база в Баграм. Един войник е лекуван във френската болница в Кая.

Убиецът се оказа на 21 години и внедрен в армията  талибански бунтовник.

Междувременно посолството на Франция у нас изказва съболезнования и подкрепа за семейството на загиналия в Афганистан Свилен Симеонов.

Сред жертвите, редом с тримата си френски събратя по оръжие, е и българинът Свилен Симеонов, на служба от 2002 година във втори полк на Чуждестранния легион, от инженерните войски разквартирувани в Сен-Кристол, се припомня в съобщението.

Френското посолство е изразило своите съболезнования и своята подкрепа на семейството на сержант Симеонов в България, с което е в непрекъснат контакт. 

Военна церемония в памет на сержант Симеонов, както и на другите загинали военнослужещи, ще се състои в присъствие на семейството следващата седмица във Франция, съобщава БТА. Датата и мястото на церемонията ще бъдат съобщени своевременно.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати