20 Април 2024 г. Събота

Плевнелиев: Ще отворя президентството, защото гражданите задават дневния ред на институциите

2012-01-22 11:11:01
Речта на президента Росен Плевнелиев при встъпването му в длъжност беше по-граждански ориентирана и даде заявка, че ще отвори институцията, докато предшественикът му Георги Първанов не излезе от рамките на институцията, както я е виждал през своя мандат. Това коментира за "Дневник" социологът Боряна Димитрова.

По думите й речта на Плевнелиев в сравнение със словото му пред Народното събрание на 19 януари, когато положи клетва, в което акцентът беше изцяло икономически, днес е отправил поглед към миналото и към това какво могат да направят българските граждани. Президентската институция, която все още е млада, силно се влияе от личността на президента и още търси място в обществото. Затова е важен личният почерк на всеки държавен глава, отбеляза Димитрова. Ако сравним четирите институции при президентите Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов  и сега при Плевнелиев, ще видим съществени различия, които обаче не произтичат от правомощията на държавния глава, а от характера и стила на човека, каза социологът.

В петминутното си слово Плевнелиев каза, че ще отвори президентството за всички граждани и ги призова да използват това, защото гражданите задават дневния ред на институциите и имат правото да изискват от политиците да бъдат последователни, да бъдат открити и да бъдат резултатни по националните приоритети.

Плевнелиев се върна към славната българска история на народ, създал една от първите държави в Европа, народ, живеещ на кръстопът на цивилизации, народ, символ на мултикултурност и етническо разбирателство. "Именно тази история написа Паисий Хилендарски преди 250 години, за да възроди българския дух и самосъзнание в тежки времена"България успя и се обедини, защото всички, от министър-председателя до последния колар гледаха в една посока", напомни Плевнелиев.

Той отбеляза и "изконните български добродетели - да бъдем трудолюбиви, честни, гостоприемни, да бъдем родолюбци". Миналото ни учи, че сме успявали само когато сме заедно, когато сме имали цел, каза Плевнелиев и добави, че ще търси съгласие по националните приоритети. България също ще разработи своята програма до 2020 г., ще я изковем в широк обществен дебат, ще се обединим около нея и ще я следваме, каза още той.

Плевнелиев повтори приоритетите си, които застъпи и в речта си пред парламента - "ще работя за растеж, за заетост, за справедливост и ефективно правораздаване, за балансирано развитие на регионите, за по-добра бизнес среда, за повече инвестиции, образование, културно и духовно развитие на нацията, държава с репутация и добро име".

Ще бъда прагматичният президент на модерна България, ще обединявам, а няма да разделям, каза още новият държавен глава. Нямам съмнение, че България ще се развива, въпросът е с каква скорост ще напредваме по националните цели - да бъдем достоен европейски член, средно богата, с развита икономика, държава, достойно място за своя народ, каза още Плевнелиев.

Предшественикът му Георги Първанов посочи, че националното единство е в противовес на омразата, агресията, демонизирането на опонента. "През изминалите десет години институцията се постара да даде своя принос за преодоляване на пагубния разкол в българското общество. Ако говорим за национално единство това означава съзнаване на ролята на президента като фактор за толерантност в стремежа за поддържане на етническия мир", каза още Първанов в 10-минутната си реч. Отбеляза, че националното единство предполага баланс на властите, а не партиен монопол, взаимодействие между институциите, конструктивни отношения между държавните структури и гражданското общество.

Добави, че президентската институция е относително млада на фона на вековното развитие на българската държавност, но стабилна и солидна. Той пожела на президента Плевнелиев и екипа му да продължат усилията, за да не се допусне превръщането на институцията в протоколна и декоративна.

Сред гостите на церемонията бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, министри, депутати от ГЕРБ, БСП и ДПС, президентът Желю Желев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, главният прокурор Борис Велчев, екипите на президентите Първанов и Плевнелиев, еврокомисарите Кристалина Георгиева и Йоханес Хан.

Въпреки студеното време, млади столичани доведоха децата си на церемонията на пл. "Св. Александър Невски". "Днес е исторически момент за страната ни, защото защото встъпва ной-добрият президент на България", смята Николай Ангелов, дошъл със семейството си. "Децата са малки и трябва да помнят този момент", добави той. За словото на Плевнелиев не е критичен, защото "още не може да избяга от реалния бизнес, но ще ошлайфа говоренето си".

Даниел Николов, дошъл с 4-годишния си син, казва, че са важни делата и възлага много надежди на новия президент Плевнелиев.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати