29 Март 2024 г. Петък

Фалира и последният завод в Трънско

2012-01-22 10:14:51
Последният работещ завод в Трънско - машиностроителният "Балканкар - Ерма" АД, беше обявен в несъстоятелност от Пернишкия окръжен съд, предаде БТА. Магистратите са постановили да бъде прекратена дейността на предприятието, както и правомощията на управителните му органи.
 
Пернишкият окръжен съд е наложил и общ запор и възбрана върху имуществото на "Балканкар Ерма" АД, както и да започне осребряването му. Заводът започва дейността си през 60-те години на миналия век като поделение на "Балканкар" с предмет на дейност производство на галови вериги. По-късно машиностроителното предприятие разширява бизнеса, като се специализира в производство, сервиз и търговия с компоненти за кари и друга подемно-транспортна техника.
 
Дълго време "Ерма" е бил основен завод в Трънско, като в най-силните си години е давал препитание на над 700 души, коментира бившият кмет на общината Александър Ненков. Проблемите започнали със срива на "Балканкар".
 
През 1994 г. трънският машиностроителен завод станал част от дружеството с ограничена отговорност "Балканкар-Ерма" ЕООД с държавно имущество с дялово участие на "Балканкар- холдинг" ЕАД. След няколко трансформации през 2002 г. той става акционерно дружество, в което 40% притежава държавата и 60 на сто "Балканкар холдинг" ЕАД.
 
Спадът в приходите продължил и в края на 2007 година натрупаните задължения са 1 625 000 лв. при активи за 438 000 лева. Размерът на борчовете към 31 януари 2011 г. е с 344 000 по-голям, отколкото към 31 декември 2007 г., приет за начална дата на свръхзадължеността. Освен това стойността на всички активи по балансова стойност е намаляла от 438 000 лв. на 297 000 лв.
Неколкократно са били правени опити за приватизация на завода. Интересът на инвеститорите обаче се оказал нулев. Подобна е съдбата на всички предприятия в Трънско, припомнят експерти.
 
Дейността си са спрели още бившият промишлен комбинат, цех за пластмасови тръби, предприятие за спортни и електронни изделия. Прекратената е концесията на фирмата, бутилираща вода от местния минерален извор с марката "Торн спринг".
 
Работа осигурява единствено общината, коментира кметът Станислав Николов, който миналата година спечели националния приз "Работодател на годината". Заради липсата на поминък населението на граничния край намалява с 4-5 процента годишно. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати