20 Април 2024 г. Събота

Първанов призова Станишев да каже кой е кандидат-премиерът на БСП

2012-01-22 10:08:40
"Идеята за кабинет в сянка е много добра. Аз я отстоявам от есента на миналата година. Тя предполага ясно и честно да се каже кой ще бъде кандидатът за премиер". Това каза сдаващият утре поста президент на България Георги Първанов в интервю по Нова телевизия.
 
Той добави, че големият въпрос е кой ще застане срещу Бойко Борисов. "Той трябва да е силен и не просто да е алтернатива, а да се възприема като силна алтернатива, като някой който не само ще "надвие", образно казано, Борисов, но и ще управлява по-добре от него", каза още Първанов.
 
В отговор на въпрос, дали вижда себе си в тази роля, президентът обясни, че говори принципно, а своята лична позиция ще съобщи на събиране на партията. Преди това Първанов каза, че в БСП не вижда хора, които искат коалиция с ГЕРБ, както твърди Сергей Станишев и призова те да бъдат посочени.
 
"Аз твърдя, че про-ГЕРБ е този, който е позволил партията да загуби катастрофално парламентарните избори и да има в народното събрание само 40 депутати. Това е големият подарък за ГЕРБ", заяви още държавният глава.
По повод изказванията на министър-председателя Бойко Борисов след убийството на Мирослава, Георги Първанов посочва, че лошото е, че това не е изтървана реплика, а е елемент от поведението на премиера. "Едно е да кажеш нещата простичко и отчетливо, друго е да ги кажеш грубо. Премиерът прескочи граница, която за мен е недопустима. Той умее да подменя нещата", пояснява Първанов.
 
Според държавния глава подобно поведение е вредна тенденция, опасна за политиката. "Не смея да си мисля какво ще се случи, ако всеки започне да говори така", допълни Първанов.
 
Във връзка със стачката в мини "Марица-изток" Първанов каза, че стачкуващите звучат убедително и тези хора трябва да си получат това, което са изработили.
 
По повод проекта АЕЦ "Белене", Първанов очаква "разтъкаването" да приключи. "Бих искал този проект да започне ускорено да се развива. Нека премиерът и Министерският съвет да потърсят онези гаранции, които засилват българския интерес и осигуряват повече независимост", даде съвет президентът.

Според него бавенето на темповете води до това готовите реактори да бъдат продадена на друг, Турция и Румъния да реализират проектите си, а балканският енергиен пазар, който е наша перспектива, да бъде зает. Така според Първанов АЕЦ "Белене" ще се обезсмисли и ще се наложи да внасяме ток.
 
В отговор на въпрос Първанов посочи, че от всичките му срещи през двата президентски мандата най-тежка е била тази с папа Йоан Павел II. "Трябваше в рамките на половин час при целия протокол, тоест много излишни думи, аз да изтръгна чаканата от десетилетия от българите фраза за невинността на България за атентата срещу него", мотивира се президентът.
 
Друг тежък разговор бил и този с либийския лидер Муамар Кадафи "когато всички други институции се провалиха в усилията да спасят медицинските сестри". Първанов посочи, че за него се е подготвил сериозно, като се е запознал дори с психологическия профил на полковника и имал "безброй варианти" на поведение. "Една излишна дума, ако този разговор беше завършил със скандал, това можеше да коства живота на нашите момичета", уточни държавният глава.
 
Първанов не пожела да посочи дали му е било по-лесно да разговаря с руския президент Владимир Путин или с американския Джордж Буш, по каза, че и с двамата е създал "близки до приятелските отношения" и е можел да им се обади по всяко време.

"Аз съм емоционален човек и едно от нещата, които чакам с нетърпение е да мине 22 януари, за да мога по-освободено да изразя своите позиции", каза в края на интервюто Първанов.  
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати