25 Април 2024 г. Четвъртък

Кредиторите на Гърция поискаха намаляване на заплатите и в частния сектор

2012-01-21 16:19:19
Ръководителите на мисията на "тройката" международни кредитори (Европейски съюз, Европейска централна банка и Международен валутен фонд) са поискали от Гърция орязване на заплатите в частния сектор и пенсиите, предаде ИТАР-ТАСС. Това е станало на среща днес с ръководството на министерството на труда и социалното осигуряване.

Кредиторите изтъкнали нуждата от намаляване на разходите за работна ръка в частния сектор с цел повишаване на конкурентоспособността на гръцката икономика, както и от съкращаване на така наречените допълнителни пенсии, получавани в добавка към социалните пенсии.  

Досега орязването на заплатите в Гърция се отнасяше само за държавния сектор. Сега "тройката" заяви, че намаляването на заплатите в частния сектор и премахването на натрупваната част от пенсиите са условия за получаването на втори пакет спасителни кредити на обща сума 130 милиарда евро.

През 2011 г. минималната заплата в Гърция бе около 740 евро. Минималната пенсия, състояща се от социална част и натрупване, бе около 700 евро (социална част - около 360 евро).    

Междувременно стана ясно, че представителите на частните кредитори на Гърция са напуснали Атина и преговорите за размяна на облигации ще продължат по телефона, предаде "Ройтерс". Според източници на агенцията е малко вероятно да се постигне споразумение преди следващата седмица.
 
Ръководителят на Института за международни финанси Чарлз Далара и специалният съветник Жан Льомиер са отлетели за Париж тази сутрин след два дни преговори с високопоставени гръцки представители в Атина.
 
"Нещата са сложни. Сближаваме позициите си по отношение на числата, но все още ни предстои още малко работа", заяви цитираният източник.
 
Според източници на "Ройтерс" двете страни в преговорите могат да договорят до 65-70% отписване на дълга на Гърция. В момента стремежът е решението да стане факт преди срещата на финансовите министри на страните от еврозоната в понеделник.
 
Ако това стане, Гърция ще получи шанс да разполага навреме със следващия транш от финансовата помощ от МВФ и ЕЦБ, за да избегне неконтролиран фалит през март, когато трябва да погаси облигационни задължения в размер на 14.5 млрд. долара.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати