25 Април 2024 г. Четвъртък

Плевнелиев бил симпатичен на Кунева

2012-01-21 12:27:12

Встъпването в длъжност на новия президент Росен Плевнелиев е следено от сдружение "България на гражданите" с интерес и симпатия. Това съобщи по време на пресконференция председателят на сдружението Меглена Кунева, която също участва в битката за "Дондуков" 2, пише Новинар. 

Тя припомни, че по време на предизборната кампания Плевнелиев е обявил, че приема над 90 процента от програмата, с която Кунева е стартирала кампанията си. "Това е част от оценката на тази институцията и надеждите ни за нейното развитие", коментира Кунева.

Според сдружението в първата си реч Росен Плевнелиев е изразил твърде смела и задължаваща амбиция, като заяви, че България трябва да стане средно богата европейска държава до 2020 година. 

По изчисления на организацията това означава, че всяка година България трябва да има растеж от 10-15 процента. 

От "България на гражданите" изразиха надежда, че Плевнелиев ще използва президентските си правомощия, за да бъде регистриран такъв икономически растеж. 

Предизвикателствата пред новия президент са да се еманципира от силата, с която беше избран, и да направи цивилизационния избор на България към европейските ценности, смятат от сдружението.

Изборът в съдебната система показва системен дефект

Изборът на членове на Инспектората към Висшия съдебен съвет и изборът на съдебните заседатели към спецсъда са два примера как в България има системен дефект и изкривяване, при който партиите злоупотребяват с правомощията си, заяви Йонко Грозев. Резултатът от това е, че правосъдието в страната просто не се случва, допълни той. 

Този начин на назначаване в съдебната система е неприемлив, категоричен е Грозев. Според него е необходим политически ангажимент, че следващите избори в съдебната система ще бъдат направени при реална конкуренция между кандидатите, прозрачност и ще има достатъчно дълго обществено обсъждане на кандидатурите. 

Случаят в Перник показа, че при липса на добре управлявани прокуратура и съдилища полицията се вживява в ролята и на прокуратура, и на съд с пагубни последици за шансовете за реализиране на обективна присъда, смята Грозев.

Сребърният фонд може да мине в хартия, а не да го има в пари

Имаме опасения, че парите, които предходни лоши управления бяха спестили в Сребърния фонд, ще бъдат изхарчени, както изчезна и резервът на Здравната каса, заяви бившият просветен министър Даниел Вълчев. Той припомни, че законът забранява с парите да бъдат купувани държавни ценни книжа.

От сдружението прогнозират, че правителството ще внесе като депозит в Банката за развитие средствата от Сребърния фонд, а финансовата институция от своя страна ще купи държавни ценни книжа.

"Сребърният фонд няма да го има в пари, а в хартия", прогнозира Вълчев. Той призова за обществен дебат по темата.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати