19 Април 2024 г. Петък

Парите от въглищата са прибрани от Дянков, обяви Константин Тренчев

2012-01-21 11:34:13
Парите от допълнително добитите въглища от мини "Марица-изток", са били взети от министъра на финансите Симеон Дянков, за да запълни някоя дупка в бюджета и затова преговорите буксуват. Тази хипотеза изказа лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев на протестния митинг в центъра на Раднево, в който участват стачкуващите миньори от мините, съобщи БНР.
 
Думите му бяха посрещнати с бурни освирквания. Стачката на миньорите продължават от неделя вечерта, като основните искания са за финансови бонуси, заради допълнителния добив. Тренчев обяви също, че ще потърси правата си като синдикалист в съда, ако министър Трайков продължава да твърди, че той защитава определени интереси на Христо Ковачки.
 
Съпредседателят на стачния комитет Тончо Тончев заяви пред стотиците миньори, събрали пред централата на "Марица-изток" в Раднево, че сред исканията вече има и такива за оставка на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Миньорите в Раднево настояват и за оставките на изпълнителния директор на "Мини Марица-изток" Евгений Стойков.
 
Президентът на КНСБ Пламен Димитров от своя страна обяви, че днес е важен ден и може да се сложи край на стачката. Той повтори за пореден път, че битката на миньорите не е за пари, а за права.
 
Димитров настоява правителството да гарантира, че дружеството ще остане държавно, че няма да има съкращение на миньори, че ще има осигурени безопасни условия на труд и че ще бъдат взети всички свободни работни места в рудниците. Синдикалистът обвини ръководството на мините, че е пропиляло седем дни, а конфликтът вече оказва ефект върху енергийната система на страната.

Той предупреди властта да пази ДАНС, полицията и жандармерията далеч от този конфликт, защото те нямат място в индустриалните отношения. В 13 часа се очаква да бъдат възобновени преговорите с директора на дружеството.
 
Междувременно заместник-енергийният миниситър Делян Добрев, който е и председател на кризисния щаб, увери, че през следващите две седмици няма да има проблеми с тока. Той потвърди, че износът на енергия е спрян в един часа след полунощ.
 
Общият износ, който е прекратен от 1 часа тази сутрин е за около 900 мегавата. След като е отпаднала необходимостта от тези 900 мегавата са намалени допълнително производствата на централите в Маришкия басейн.
 
Един от блоковете на "Марица- изток" 1 е изключен, както и три големи блока в ТЕЦ 2 и три от блоковете в "Марица-изток" 3. Транзитът нямало да бъде засегнат, но транзитираните количества били малки в рамките на 70 до 100 мегават.
 
В ТЕЦ-Варна в момента работят три блока-съобщиха от централата.Четвъртият е спрян след съобщението за спиране на износа на ток. Централата обаче има достатъчно въглища и е в готовност, ако се наложи да бъде пуснат още един блок.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати