Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Май 22
Начало arrow Здраве arrow Електронните цигари – какво не знаем за тях?

Електронните цигари – какво не знаем за тях?

  Print E-mail
2012-01-21 09:07:25
източник: puls.bg

Отказването от тютюнопушенето е една от най-важните стъпки към здравословния начин на живот, която всеки пушач трябва да предприеме. Изоставянето на вредния навик обаче не е никак лесно. Голяма част от пушачите правят многократни опити, които все не дават резултат.

Един такъв начин, към който се обръщат голяма част от желаещите да откажат цигарите, еелектронната цигара, която за първи път се появява на американския пазар през 2007 година.

Тя изглежда също като обикновената и лесно може да бъде объркана с нея. В електронния си вариант обаче цигарата не съдържа тютюн. Вместо това, тя притежава механизъм, който загрява течен никотин, вследствие на което той се превръща в пара, която пушачите вдишват и издишват.

Производителите казват, че този алтернативен вариант на тютюнопушенето предлага предимства пред традиционния цигарен дим. Регулаторните агенции, както и здравните експерти обаче, не са на същото мнение...

Те са загрижени, тъй като страничните ефекти от вдишването на чист никотин все още не са достатъчно проучени, а следователно – те са неизвестни. От Агенцията по лекарствата и храните в САЩ се притесняват и за контрола на качеството.

Те обясняват, че някои производители биха могли да не оповестяват адекватно всичкихимически съставки, които влизат в произведената от тях електронна цигара. Освен товаколичеството никотин, посочено на етикета, може да не съответства на реалното му съдържание в патрона.

Съществуват електронни цигари, с различно количество никотин. Има обаче и такива, които съдържат течност, в която няма никотин. Те са предназначени за потребителите, които искат единствено усетят сетивното преживяване от пушенето.

Здравните експерти са загрижени и относно разпространението на продукта сред младите хора и най-вече сред децата. Никотиновите пълнители за електронни цигари имат широка гама от вкусове, които биха могли да се харесат на по-малките – шоколад, карамел, ягода или дъвка.

Тъй като електронните цигари се продават онлайн, е много лесно да бъдат закупени от всеки, а това крие риск от създаване на никотинова зависимост при непълнолетните.


Електронната цигара е за многократна употреба, но има нужда от „поддръжка“. Много потребители обаче се оплакват, че батерията трябва да се зарежда прекалено често, течният никотин също трябва да се „подменя“ редовно. Всичко това, разбира се, зависи от качеството на конкретния продукт. 


От Агенцията по лекарствата и храните са в процес на изработване на етикети за устройството, доставящо вид наркотично вещество, като по този начин целят да наложат контрол върху електронните цигари.

Все още няма регламент относно употребата на алтернативните цигари, тъй като те са сравнително нов продукт. Производителите твърдят, че те могат да се пушат навсякъде, тъй като не крият риск за здравето на околните.

Здравните експерти обаче алармират, че тяхната безопасност все още не е доказана, защото не са проведени адекватни тестове.

При някои хора, които имат здравословни проблеми, „безвредната“ цигара изостря тяхната чувствителност – те съобщават за парене и дразнене в областта на очите, носа и гърлото. Засегнато е дишането и дори се появява гадене.

Противниците на електронните цигари твърдят, че хората не трябва да ги използват, докато не се докаже категорично липсата на вреда за околните.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини 72 процента от българите на възраст над 16 г. определят здравния си статут като добър или много добър, показват данни от анализ на Евростат за 2017 г. по повод предстоящия Световен ден на ...
  Новини В София и още няколко града въздухът е отново мръсен.6 пъти над нормата е нивото на фините прахови частици в отделни райони на столицата тази сутрин, съобщава Би Ти Ви.Най-тежко е ...
  Новини Грипната вълна у нас малко се забави и пикът ще е през януари. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на "Национален център по заразни и паразитни болести". - - "Засега ...
  Новини През последните години има увеличаване на броя на ужилвания и ухапвания от различни насекоми, сред които най-голямата опасност идва от осите и стършелите.В случай на сериозни проблеми се изисква да ...
  Новини Всичко, което консумираме, се отразява върху нашата кожа. Всяка жена мечтае да остане за по-дълго млада. За целта трябва да се грижим за нашата кожа както отвън, така и отвътре. - - Колкото по-малко ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?