19 Април 2024 г. Петък

Сержант Свилен Симеонов e убитият българин в Афганистан

2012-01-21 08:03:50

34–годишният сержант Свилен Симеонов е един от четиримата френски военнослужещи убити в Афганистан. 

Сутринта на 20 януари, българинът и останалите френски военнослужещи бяха убити от мъж в униформа на афганистанските въоръжени сили в района на град Тагаб, в източната афганистанска провинция Каписа.

Със Симеонов са загинали Фабиен Вилм, Денис Естин и Жьофроа Баумела.

По време на стрелбата други 15 френски военнослужещи бяха ранени.

Досега България, която има 614 войници, инструктори и военни лекари в Афганистан, не беше давала жертви в размирната страна, отбелязва АФП.

Сержант Свилен Симеонов е постъпил в инженерните части на Чуждестранния легион на 12 септември 2001 г. Преценяван е като първокласен сапьор със силна воля и мотивация.

На 1 февруари 2004 г. е произведен в звание ефрейтор.

На 1 ноември 2005 г. е произведен в звание младши сержант.

На 1 юли 2009 г. е произведен в звание сержант.

През 2004 г. е изпълнявал мисия във Френска Гвиана. Участвал е в мисия в Афганистан, в рамките на операция Памир и в Кот д'Ивоар в операция "Ликорн".

 

Българинът на три пъти е бил на мисия и в Джибути през 2003, 2006 и 2009 г.

Сержант Симеонов е бил награждаван със сребърен медал на Чуждестранния легион за национална отбрана, паметен медал на НАТО - "ИСАФ", медал за мисията в Кот д'Ивоар и с други отличия.

Все още се уточнява дали сержант Симеонов е придобил френско гражданство или е заминал за Афганистан като български гражданин. Той е женен, с 1 дете.

Френският президент Никола Саркози вече обяви, че страната му прекратява всички операции в Афганистан и заплаши, че ще предприеме изтегляне на френския контингент от Афганистан.

"Ние сме приятели на афганистанския народ, но не мога да приема, че афганистански войници нападат френски военни", коментира той.

Талибаните, от своя страна, определиха нападението като жест на патриотизъм от страна на афганистанския войник, който е атакувал френските военнослужещи.

Френският контингент в Афганистан в момента наброява 3600 военни. От началото на международната операция в края на 2001 г. Франция е дала 82 жертви.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати