Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Окт 18
Начало arrow Свят arrow Европа отбелязва 70 години от срещата, взела решението за Холокоста

Европа отбелязва 70 години от срещата, взела решението за Холокоста

  Print E-mail
2012-01-20 08:55:45
източник: dnevnik.bg

Над 70 депутати от цяла Европа ще се съберат в петък в Брюксел, за да отбележат годишнината от срещата на брега на езерото Ванзее край Берлин на 20 януари 1942г, на която лидери на нацисткия режим обсъждат "окончателното решение" на еврейския въпрос.

Това събитие от преди 70 години е смятано за ключов момент в историята на Холокоста. На заседанията във вилата край Ванзее са обсъждани варианти като изселването на остров Мадагаскар на евреите и други етноси или социални групи, смятани като вредни за обществото, или пък депортирането им на изток. В крайна сметка за 90 минути 15 души обричат на смърт милиони като решават да се подготви план за физическото им ликвидиране.

От заседанията са оцелели едва половината от протоколите, открити през 1947г. На нито един от тях няма изрично записано, че трябва да се избият обсъжданите групи, но характерът на разговорите и бюрократичните формулировки не оставят съмнение у историците.

Депутатите ще приемат в Брюксел специална декларация, в която изрично ще бъде отхвърлена тезата за т.нар. двоен геноцид - приравняването на репресиите от нацистите и от съветските войски, съобщи израелският в."Аарец". Тази идея е популярна в Източна Европа и се прокарва най-активно от балтийските републики, допълва изданието.
 70 години след решението, което повече от всичко друго дефинира Холокоста, паметта за Холокоста е подложена на безпрецедентна атака от членове на ЕС, особено от Литва. Тази инициатива има за цел да защити историческата истина от името на всички европейци. Ако изгубим истинския смисъл на това какво представлява геноцидът, ще изгубим смисъла за всички негови прояви. Ако всичко е геноцид, тогава нищо не е геноцид".

Според "Аарец" подписи под декларацията ще поставят депутати от България, Австрия, Белгия, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Холандия, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Великобритания.

По повод годишнината анализатори посочват, че днешната криза в Европа и съживените от нея ксенофобия и расизъм припомнят за два важни урока.

Първо, избиването на хора не започва с конкретните убийства, а с расовата или етническа омраза, прерастваща в институционализирана дискриминация и чак тогава кулминираща в избивания. Затова е нужна борбата с расизма, антисемитизма и институционализираната дискриминация преди последиците от тях да станат трагични и масови.

Второ, нацистите са дошли на власт с омразата към евреите и когато започва Втората световна война антисемитизмът вече е централен елемент на политиката им, но не са спечелили властта, нито са започвали войната, с цел да избият европейското еврейство. Това се случва, след като са отхвърлени плановете за депортация, другите държави са отказали да ги приемат като бежанци, а международната общност не осъжда достатъчно категорично първите погроми и убийства на евреи.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише "Гардиън".Всички ...
  Новини Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях събира ...
  Новини Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно ...
  Новини Мерките за сигурност са засилени в цяла Австрия, включително по границите поради терористичната атака, заяви говорителят на вътрешното министерство Харалд Зерес.Той отбеляза, че фокусът остава върху ...
  Новини Близо 230 милиона американци ще упражнят правото си на глас днес. Америка избира 46 -ия президент.Доналд Тръмп и Джо Байдън се борят за Белия дом. Президентските избори в САЩ са непреки и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?