24 Април 2024 г. Сряда

Само страните по пакта за еврото ще получават спасителни фондове, гласи чернова на договора

2012-01-20 08:54:46
Според последния вариант на европейския договор за фискална дисциплина държавите няма да получават спасителна финансова помощ, ако не са подписали и приложили пакта, пише EUobserver. Документът също така предвижда отстъпки за страните извън еврозоната, които искат да участват в срещите на валутния съюз.

Отпускането на помощ по новите програми в рамките на Европейския механизъм за стабилност (ESM) ще се извърша от 1 март 2013 г., при условие за ратификация на това споразумение, гласи последният вариант на "договора за стабилност, координация и управление на икономическия и валутен съюз".

В него се настоява за въвеждането на задължително законодателство, "за предпочитане в конституциите", за "правилото за балансиран бюджет". Според него правителствата нямат право да надвишават годишния структурен дефицит от 0.5% от БВП.

Изключение може да се направи при "извънредни обстоятелства", например необичайно събитие извън контрола на съответното правителство или сериозен икономически спад. Ако дадена страна не изпълни правилото, тя може да бъде изправена пред Съда на ЕС от друга държава, подписала пакта.

На 30 януари европейските лидери ще се опитат да постигнат политическо споразумение по пакта за еврото, така че той да бъде подписан през март.Възможностите на Европейската комисия, която според един от предишните варианти на споразумението можеше да направи това "от името" на други държави, в случая са ограничени. Ако Еврокомисията отбележи, че съответната държава не е изпълнила правилото, въпросът ще бъде отнесен до Съда на ЕС от една или повече от договарящите страни, се казва в черновата.

Едно от новите предложения е ESM да получава всяка глоба, наложена от Съда на ЕС на страните нарушители. Ако Съдът постанови, че съответната договарящата страна не е изпълнила решението му, може да й наложи финансово наказание, което не трябва да надвишава 0.1% от нейния БВП, продължава текстът.

Според черновата от миналата седмица страните, извън еврозоната трябва да бъдат информирани за редовните срещи на държавите от валутния съюз. Тази седмица обаче полският премиер Доналд Туск предупреди, че няма да подпише пакта, ако Варшава не може да участва в срещите. Шведският парламент пък отбеляза, че парламентарната подкрепа за пакта е намаляла по същата причина.

Според последния вариант председателят на срещите на еврозоната може да покани страните, извън нея, които са подписали пакта, "за да обсъдят специфични въпроси за прилагането на договора".

Очаква се договорът да влезе в сила на 1 януари 2013 г., ако 12 страни от еврозоната го подпишат или когато това се случи.Председателят на Европарламента "може да бъде поканен за изслушване", а европейските депутати ще получават доклад за всяка среща на лидерите. Спазено е и друго искане на Европарламента. Фискалният пакт, който ще бъде подготвен от 26-те държави членки на ЕС на междуправителствено ниво, да бъде включен в договора на ЕС до пет години.

В текста се отбелязва също, че ветото, което Великобритания наложи през декември на промените в договора на ЕС, може да бъде преодоляно чрез т. нар. процедура по засилено сътрудничество. Тя позволява да се предприемат стъпки в определена област като крайна мярка, ако не може да се постигне споразумение в ЕС.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати